De top 10 beroemdste schilderijen aller tijden

De top 10 beroemdste schilderijen aller tijden. Elk jaar worden miljoenen euro’s besteed door kunstverzamelaars die staan te popelen om ‘s werelds meest gewilde schilderijen te bezitten. Echter, de duurste schilderijen zijn niet noodzakelijk de meest beroemde schilderijen. De meest bekende daarvan zijn in het algemeen in handen van musea, die zeer zelden zullen over gaan tot verkoop, en als zodanig zijn ze letterlijk onbetaalbaar. Hier geven wij de top 10 beroemdste schilderijen aller tijden. 

10. De geboorte van Venus

De Geboorte van Venus is een schilderij van de Italiaanse kunstschilder Sandro Botticelli. Het hangt in de Uffizi galerij in de Italiaanse stad Florence. Het schilderij is vervaardigd met tempera op canvas en meet 172,5 cm bij 278,5 cm. Het beeldt de godin Venus die oprijst uit de zee als een volgroeide vrouw, zoals deze beschreven wordt in de Griekse mythologie. De naam van het werk is echter niet helemaal in overeenkomst met de gebeurtenis die erop staat afgebeeld, aangezien Venus volgens de legende uit het zeeschuim zou zijn geboren. Deze afbeelding toont echter haar aankomst in Cyprus, staande op een schelp. Er zijn ook verschillende verwijzingen naar Ovidius‘ Metamorphosen en Fasti en naar Angelo Poliziano‘s “Verzen”.

De Geboorte van Venus is een schilderij van de Italiaanse kunstschilder Sandro Botticelli.

De Geboorte van Venus is een schilderij van de Italiaanse kunstschilder Sandro Botticelli.

Dit schilderij werd in opdracht van Lorenzo de’ Medici gemaakt voor Lorenzo di Pierfrancesco de’ Medici’s Villa di Castello, rond 1483 of vroeger. Sommige specialisten beweren echter dat de Venus bestemd voor Pierfrancesco en het werk vermeld door Giorgio Vasari twee verschillende schilderijen zouden zijn, waarbij er een verloren zou zijn geraakt. Anderen denken dan weer dat het een ode aan de grote liefde van Giuliano di Piero de’ Medici, Simonetta Cattaneo Vespucci, zou zijn.

In de klassieke oudheid was een schelp een metafoor voor een vagina. De pose van Botticelli’s Venus doet denken aan de Venus de Medici, een marmeren sculptuur uit de klassieke oudheid in de Medici collectie, die Botticelli had bestudeerd. Een detail van het schilderij is gebruikt als afbeelding op een van de Italiaanse euromunten.

9. Waterlelies

De Waterlelies zijn vele verschillende impressionistische schilderijen van waterlelies van de Franse kunstschilder Claude Monet. Monet had bij zijn atelier in Giverny in de 1890’er jaren een kleurrijke tuin met een vijver laten aanleggen om (half in de openlucht) zijn geliefde motief bij allerlei weersomstandigheden te kunnen schilderen. Hij hoefde ook niet zo veel meer op reis te zijn en was meer thuis bij zijn vrouw en kinderen. Monet schilderde veel verschillende variaties op dit thema. Alleen al in de periode 1899-1900 maakte hij 18 verschillende waterlelieschilderijen.

Waterlelies, 1906, Art Institute of Chicago

Waterlelies, 1906, Art Institute of Chicago

In de periode 1914-1926 maakte Monet een serie enorme muurpanelen met waterlelies voor het Musée de l’Orangerie in de Tuilerieën in Parijs (zie afbeelding hierboven). Omdat Monet op het einde van zijn leven vermoedelijk grotendeels blind was, zou hij deze zogenaamde reflexlandschappen (landschap zonder uitdrukkelijke weergave van lucht of horizon) voornamelijk uit zijn geheugen geschilderd hebben. Hij schonk deze werken aan zijn goede vriend Paul Clemenceau. Clemenceau had Monet, tijdens het verzakken van zijn zicht, namelijk gestimuleerd om toch verder te schilderen. Monet schonk de werken als een ‘eerbetoon aan de vrede’. De schilderijen waren lange tijd ontoegankelijk voor publiek, maar zijn nu weer de voornaamste pronkstukken van het recent gerenoveerde museum.

8. De Nachtwacht

De Nachtwacht is het bekendste schilderij en meesterwerk van Rembrandt van Rijn en is ze zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum. Rembrandt schilderde het tussen 1639 en 1642. De officiële naam luidt: De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren. Dit werk, een schuttersstuk, werd door een compagnie uit de schuttersgilde als groepsportret besteld. Het werd waarschijnlijk rond 1796/1797 voor het eerst ‘De Nachtwacht’ genoemd. Volgens Ernst van de Wetering is het werk in zekere zin mislukt.

Rembrandt - De Nachtwacht

Rembrandt – De Nachtwacht

De waarde van het schilderij kan niet in geld uitgedrukt worden. Het is niet te koop of ooit te koop geweest. De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte was een stedelijke instelling