Levi van Veluw

10 Beste Nederlandse Hedendaagse Kunstenaars

In deze lijst tonen wij de 10 meest gewaardeerde levende en beste Nederlandse Hedendaagse Kunstenaars. Deze lijst zal elk jaar geüpdatet worden.

Erwin Olaf

Erwin Olaf, eigenlijk Erwin Olaf Springveld (Hilversum, 1959), is een Nederlands fotograaf. Hij werkt sinds de jaren tachtig in Amsterdam.

Olaf groeide op in Hilversum en volgde de School voor Journalistiek in Utrecht. Na zijn afstuderen richtte hij zich kort op documentaire fotografie. Hij verkoos echter niet veel later de geënsceneerde fotografie omdat hij daar het beeld volledig naar zijn hand kon zetten.

Erwin Olaf

Bernard Heesen

Architect van opleiding en autodidact in glas, speelt een ironisch spel met de moderne categorieën van kunst en kitsch, ambacht en industrie, origineel en kopie, unica en serie, verzamelaar en consument, smaak van de elite en smaak van de massa. In zijn streven naar vernieuwing past Bernard Heesen in de Leerdamse glastraditie. Als uitvoerder van zijn werk laat hij tijdens het maakproces het toeval bijdragen aan vorm en expressie van zijn producten.

Bernard Heesen

Levi van Veluw

De foto series van Levi van Veluw zijn allemaal zelfportretten, getekend en gefotografeerd door de kunstenaar zelf: een solistisch proces. Zijn werken manifesteren zich als elementaire overdrachten waarbij hij het gezicht modificeert tot een object en gecombineerd met andere stilistische elementen creëert hij een derde object met een zeer groot visueel effect. Het werk dat je ziet is daarom geen portret, maar een informatief beeld van kleur, vorm, textuur en inhoud. Het beeld bevat de geschiedenis van een kort creatief proces.

Levi van Veluw

Marc Mulders

Marc Mulders is een eigenzinnig kunstenaar, een schilder die zowel vakmatig als inhoudelijk kiest voor een eigentijdse positie in de traditie van zijn vakgebied. De moderne kunst vindt voor hem haar hoogtepunt in de absolute intensivering van de persoonlijke beleving. Het modernisme als een tot dwang verworden originaliteitsgedachte heeft hem niets te bieden.

Voor hem is het juist de traditie, waaraan hij schatplichtig is, die het heden kan voeden en inspireren. In zijn eigen bewoordingen: ‘Geen nieuwe kunst dus, geen nieuwe onderwerpen, maar de klassieke, voorbeeldige, thema’s, scènes van passie, de diepte van hemel en hel.

Marc Mulders

Marlene Dumas

Marlene Dumas‘ stijl leunt aan tegen het expressionisme en de conceptuele kunst. Haar schilderijen en aquarellen zijn sterk erotisch geïnspireerd en worden door sommigen zelfs pornografisch genoemd. Aangezien Dumas vooral fotografische bronnen gebruikt, heeft zij een groot archief aan zelfgeschoten snapshots, polaroidfoto’s en duizenden foto’s gescheurd uit tijdschriften en kranten.

Haar schilderijen zijn echter nooit een letterlijke weergave van de foto’s: ze snijdt het beeld bijvoorbeeld uit en gebruikt alleen een detail van de foto of ze gebruikt een ander kleurenpalet. Haar karakteristieke kleurenpalet is grijs, blauw en rood.

Marlene Dumas

Iris van Herpen

Iris van Herpen is een van de opvallendste modeontwerpers van dit moment. Haar creaties verschijnen niet alleen op catwalks en in fashionmagazines, ze worden ook in binnen- en buitenland geëxposeerd in musea.

Iris van Herpen staat bekend om haar opmerkelijke outfits waarbij zij traditioneel vakmanschap en handwerk combineert met innovatieve technieken als rapid prototyping en radicale materiaalkeuzes zoals speciaal bewerkte leersoorten en de baleinen van kinderparapluutjes.

Daarmee creëert zij sculpturale effecten die zowel organisch als futuristisch aandoen. De draagbaarheid van de creaties is niet het uitgangspunt voor haar collecties. Elke collectie heeft een eigen thema of verhaal.

Iris van Herpen

Elise van der Linden

Voor haar beeldend werk laat Elise van der Linden zich leiden door het vaak onopgemerkte verloop van de dingen. Zoals een groeiproces van een plant, ophopingen en resten van ooit belangrijke verhalen op papier, de snelheid van onze voertuigen, de door de mens gebouwde ruimten en constructies die weer uiteen vallen.

De tijd brengt een constante spanning tussen verandering en de menselijke neiging tot het vasthouden aan wat was. Zij ziet in de door mensenhanden gevormde wereld een momentopname van een transformatie. Het toont de wisselwerking tussen natuur en de menselijke ‘natuur’ met zijn architectuur en techniek. Hierin is de kracht en kwetsbaarheid van de mens zichtbaar. Werelden kunnen onaf, vervreemd of vergeten zijn door het proces van vernieuwing of veroudering.

Elise van der Linden

Isabella Werkhoven

Isabella Werkhoven is bekend geworden door schilderijen met een heel kenmerkende sfeer. Van vervreemding. Lading. En stilte, windstilte. Maar er broeit iets. Die sfeer is niet nadrukkelijk aanwezig, maar bijna onbenoembaar, onderhuids.

De onderwerpen, vaak muurbloempjes van onze dagelijkse omgeving, worden door Werkhoven ineens in een nadrukkelijke setting gezet. Een verspreid groepje eenzame zonnebloemen aan de rand van een besneeuwd winters veldje, een stel reusachtige, uitgebloeide berenklauwen die in een verlaten bos een heel eigen leven lijken te leiden.

Of een desolate, dampende vijver in de septemberavondzon. Dit alles in de voor haar werk zo typerende, uiterst transparant aangebrachte olieverf die druipt, schemert en soms huilt. Werkhoven slaagt er in het gewone ongewoon te maken. Het is alsof we het alledaagse, het vertrouwde, voor het eerst zien.

Isabella Werkhoven

Daan Roosegaarde

Kunstenaar, ontwerper en architect die technologie, architectuur en natuur met elkaar verbindt in tactiele high tech kunstwerken. Met zijn interactieve kunstwerken wil hij de verbeelding prikkelen en een nieuwe droomwereld scheppen.

Daan Roosegaarde werkt met een team van ontwerpers en techneuten vanuit zijn ateliers in Waddinxveen en Shanghai en werd in 2006 bekend met het interactieve lichtlandschap Dune. Sindsdien wordt zijn werk wereldwijd tentoongesteld zoals in Londen (Tate Modern en V&A), in Tokyo en in Hong Kong. Hij heeft vele internationale prijzen gewonnen.

Redactie tip: Hoe Daan Roosegaarde erin werd geluisd door College Tour!

Daan Roosegaarde

Theo Jansen

Theo Jansen is al jaren bezig met het construeren van strandbeesten. Deze beesten zijn opgebouwd uit elektriciteitsbuis en worden voortbewogen door de wind. Op het strand verzamelen ze aan de waterlijn zand dat ze weer uitkiepen bij de duinen en zo bijdragen aan het in stand houden van de kustlijn. Inmiddels is Jansen toe aan het ontwikkelen van weer een nieuwe generatie strandbeesten.

De nieuwste, waartoe Animaris Rhinoceros behoort, is opgebouwd uit houten pallets. Deze beesten moeten nog gebouwd worden en bestaan alleen als ontwerp in de computer. In een expositie worden computerprints getoond van de verschillende generaties strandbeesten. Op video is te zien hoe de beesten zich over het strand voortbewegen.

Relevant: Theo Jansen is uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar 2018!

Theo Jansen

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!