2700 jaar geleden was Nineveh de grootste stad ter wereld.

Nineveh, 2700 jaar geleden de grootste stad ter wereld, herrijst vanaf 20 oktober 2017 in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze tentoonstelling neemt u mee naar de bloeitijd van de Nieuw-Assyrische hoofdstad in Noord-Irak, rond 700 voor Christus. U ziet meer dan 250 objecten uit binnen- en buitenlandse musea als het British Museum en het Louvre, waaronder reliëfs, beelden, kleitabletten en rolzegels. Bijzonder zijn de grote reliëfs uit de stadspaleizen en de reconstructie van een zaal uit het paleis van koning Sennacherib.

Hoofdrol voor reliëfs uit Nineveh

Reliëfs spelen een hoofdrol in de tentoonstelling: niet alleen als toonbeeld van vakmanschap, maar ook als dragers van waardevolle informatie over de geschiedenis van Nineveh en het dagelijks leven in de stad. Reliëfs zijn afbeeldingen die minutieus in steen zijn uitgehakt. Ze waren de kunststukken van de Assyrische koningspaleizen. Vrijwel alle paleismuren werden met stenen beeldverhalen bekleed. In Nineveh bevond zich naar schatting meer dan vijftien kilometer aan wandreliëfs. Op de panelen zijn historische en fictieve verhalen afgebeeld, met de koning als heldhaftige hoofdpersoon.

Portret van een vrouw Kalksteen; ca. 700-625 v. Chr.; gevonden in Nineveh Collectie en foto: The Trustees of the British Museum (no. 118897)

Portret van een vrouw. Kalksteen; ca. 700-625 v. Chr.; gevonden in Nineveh. Collectie en foto: The Trustees of the British Museum.

Kleitabletten, rolzegels en een gouden dodenmasker

Behalve tientallen reliëfs, vindt u in de tentoonstellingszalen ook beelden van goden en gevleugelde wezens, zeldzaam ivoren inlegwerk, rolzegels, geglazuurd aardewerk, wapens en een gouden dodenmasker. Kleitabletten uit de eerste bibliotheek ter wereld, aangelegd door koning Assurbanipal, geven veel informatie over de taal, het schrift en de gedachtewereld van de Assyriërs.

Nineveh was de hoofdstad van een wereldrijk

Met meer dan 100.000 inwoners was Nineveh rond 700 voor Christus een tijdlang de grootste en belangrijkste stad van de wereld. Kilometerslange muren met statige poorten omringden de stad met haar indrukwekkende paleizen, tempels en monumenten, talloze straatjes en weelderige parken. Van hieruit werd het immense Assyrische rijk bestuurd, door koningen met exotische namen als Esarhaddon en Assurbanipal.

Reliëf uit Assyrisch paleis Kalksteen; hoogte 50 cm, lengte 41 cm; 668-626 v.Chr.; gevonden in Nineveh Collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden (A 1949/2.1)

Reliëf uit Assyrisch paleis. Kalksteen; hoogte 50 cm, lengte 41 cm; 668-626 v.Chr.; gevonden in Nineveh. Collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden.

Voor en na de Assyrische tijd

Het verhaal van de tentoonstelling gaat ook over de eerste bewoning van de plaats, de periode na de verwoesting van Nineveh en de val van het Assyrische rijk. Bovendien komt u alles te weten over de avontuurlijke herontdekking van de overblijfselen van de stad in de negentiende eeuw. Ook de zoektocht naar het Klassieke en Bijbelse Nineveh komt aan bod. Het verhaal eindigt bij de recente vernielingen van de ruïnes en vertelt over het belang van het werelderfgoed.

Unesco, de VN-organisatie voor cultuur, heeft Nineveh patronage verleend en onderschrijft daarmee de internationale betekenis van de tentoonstelling. Niet eerder ontving een Nederlands museum Unesco-patronage. Andere musea die deze eer recent te beurt vielen zijn het Grand Palais in Parijs en het Aga Khan Museum in Toronto.

Handvat van een vliegenwaaier Goud, brons, ijzer en glas; lengte 8,6 cm.; 9de-8ste eeuw v. Chr.; gevonden in Nimrud Collectie en foto: Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel (O.04783)

Handvat van een vliegenwaaier. Goud, brons, ijzer en glas; lengte 8,6 cm.; 9de-8ste eeuw v. Chr.; gevonden in Nimrud. Collectie en foto: Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel.

Nineveh de grootste stad ter wereld.

20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018

Deze tentoonstelling is met een bijdrage van € 50.000 mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, uit het budget voor Geschiedenis & Letteren.

Afbeelding header: Campagnebeeld met tekst. Tentoonstelling ‘Nineveh’

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij opgezet om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor hemzelf en het grote publiek. Gaandeweg bleek online galerij voor hem de plek waar liefde voor kunst en cultuur begint