4 en 5 mei in Museum Rotterdam

Het bombardement op Rotterdam is ruim driekwart eeuw geleden, maar dreunt nog steeds na in Rotterdam. Op 4 mei herdenkt Nederland alle slachtoffers die gevallen zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we de vrijheid waarvoor heel veel mensen hebben gevochten. Museum Rotterdam toont tot en met 31 mei 2018 de heftige geschiedenis die zich van 1940 – 1945 afspeelde. 4 en 5 mei in Museum Rotterdam krijgen meer aandacht, vooral onder jongeren, door wie het museum vaak wordt bezocht.

Experience

Om de bezoeker een goed beeld te geven van de tijd die zich toen afspeelde is er gebruik gemaakt van een grote touch-screen tafel die de geschiedenis van de stad weergeeft. Je ziet onder andere de dag 14 mei 1940, een zwarte dag in de geschiedenis van Rotterdam, de dag van het bombardement. Er bleef weinig van de stad over, later werden de Rotterdamse krachten gebundeld om de stad weer erbovenop te krijgen. Dit is de start van de wederopbouw van de stad. Na het zien van de film is het duidelijk waardoor Rotterdam zo anders is geworden dan de meest andere steden in Nederland.

Rotterdam '40-'45

Collectie 4 en 5 mei in Museum Rotterdam

Ook is er een lange vitrinegalerij met allerlei verzamelde objecten. Er zijn onder andere wapens en uniformen te zien, maar ook alledaagse voorwerpen uit deze periode. De soms doodgewone voorwerpen dragen vaak bijzondere verhalen met zich mee. De combinatie van voorwerpen en verhalen zijn onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Museum Rotterdam probeert deze geschiedenis ook voor de nieuwe generaties levend te houden, zeker nu de generatie die de oorlog heeft meegemaakt langzaam wegvalt. De geschiedenis blijft bewaard als de verhalen door worden gegeven.

Voor 4 en 5 mei in Museum Rotterdam zijn er verschillende activiteiten georganiseerd deze maand. Voor meer informatie hierover zie de website: www.museumrotterdam.nl

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl