Aanraken toegestaan. ‘Touch and Tweet!’ in het Stedelijk Museum

Als je in het Stedelijk Museum komt, bijvoorbeeld om de tentoonstellingen te zien van Jo Baer en/of Aernout Mik, neem dan ook eens een kijkje in het oude gedeelte van het museum, waar de oude kunst zich bevindt. Verstopt, middenin de vormgevingscollectie, vind je dan de kleine, maar erg leuke opstelling ‘Touch and Tweet!’.

De opgestelde werken zijn allemaal interactief. Van de kunstenaar Daan Roosegaarde is het kunstwerk ‘Dune’ (2006-2013) zien. Het werk is een interactieve installatie met leds. Het lijkt inderdaad een soort duin, gemaakt van kunststof, en elke spriet heeft een oplichtend uiteinde. Deze lichtjes gaan aan als je langsloopt, en als je de sprieten aanraakt. Het aanvankelijk ontwikkeld voor gebieden die onveilig voelen ’s avonds, zodat mensen zich veiliger voelen als ze daarlangs moeten in het donker.

Hello Cube - Van Hellicar & Lewis - Stedelijk MuseumDe andere werken, waaronder de meest in het oog springende ‘Hello Cube’ (2012), zijn van de Londense studio Van Hellicar & Lewis. De Hello Cube is een cubus waar je in kan kijken, naar een steeds veranderend beeld. Het beeld wordt ook geprojecteerd. Via Twitter kan je zelf het beeld naar je hand zetten, via @thehellocube. Met de twee andere kunstwerken: “Feedback” (2010) en “Somantics” (2010), kan je een beeld vervormen door het bewegen van je eigen lichaam. Hoe, dat zie je vanzelf als je in het Stedelijk op zoek gaat naar deze opstelling.

De kleine, interactieve tentoonstelling smaakt naar meer. Het is leuk om te zien hoe mensen licht in verwarring raken: in een museum mag je toch niks aanraken? Hier mag het wel, en wordt het zelfs aangemoedigd! Neem kinderen mee en het museumbezoek is helemaal een gegarandeerd succes.

Touch and Tweet is nog tot 1 september te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Tekst: Grietje Hoogland
grietjehoogland.wordpress.com

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl