Advies over nalaten aan cultuur, natuur of wetenschap

Waarom zou ik nalaten aan cultuur, natuur of wetenschap? Dat is ten eerste natuurlijk al een nobele vraag op zich. Wanneer u de financiële ruimte heeft om dit zo te kunnen inrichten is het natuurlijk gewoon goed en mag u zich van geluk prijzen! Daarnaast is het uiteraard goed voor cultuur, natuur en wetenschap, maar het moet ook een fijn idee zijn, wanneer u er zelf niet meer bent er toch nog mooie projecten worden opgezet vanuit uw naam.

Er zijn fondsen die als algemeen nut beogende instelling (ANBI) vrijgesteld zijn van erfbelasting. Wanneer u zo’n fonds uw testament begunstigt, kunt u dat doen met een legaat, waarbij u vastlegt dat het fonds na uw overlijden een bepaald bedrag, een effectenportefeuille of een onroerend goed ontvangt.

Er is veel mogelijk wanneer het komt tot nalaten aan cultuur, natuur of wetenschap. Dit betekent dat er veel te kiezen valt en hier een goed overwogen keuze bij hoort. Als eerste optie kunt u natuurlijk kiezen tussen de verschillende sectoren, denk hierbij aan: Theater & Muziek, Natuur, Monumentenzorg, Literatuur & Geschiedenis, Beeldende Kunst en Wetenschap.

U kunt ook geven aan cultuur of natuur bij u in de buurt. Wellicht heeft u een mooie project gezien, waarvan u denkt dat zij wel een steuntje in de rug kunnen gebruinen. Ook is het mogelijk om een fonds of goede doelen organisatie direct te steunen met uw nalatenschap. Hiermee kunt u bijdragen aan de continuïteit van de organisatie.

Heeft u nog iets meer dan gemiddeld te besteden dan is een eigen fonds op naam ook mogelijk! Dit is natuurlijk helemaal gaaf om te hebben.

Testamenttest.nl
Test uw testament en kijk wat de mogelijkheden zijn van schenken en nalaten aan goede doelen. Op www.testamenttest.nl kunt u kijken of u een testament nodig heeft, uw huidige testament up to date is of misschien aangepast moet worden. Daarbij worden ook de mogelijkheden van schenken en nalaten aan goede doelen genoemd.

Nadat u de test heeft gedaan, kunt u gebruik maken van de verwijzing naar een notaris in uw regio om het resultaat en uw wensen nader te bespreken.

Doe de test op www.testamenttest.nl

 

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!