‘Al 200 jaar van nu’ in het Rijksmuseum van Oudheden

Ten ere van het 200-jarig bestaan van het Rijksmuseum van Oudheden is de jubileumtentoonstelling ‘Al 200 jaar van nu’ in het leven geroepen. De tentoonstelling laat de 200-jarige geschiedenis, gebeurtenissen en verhalen van en over het museum zien. Van de oprichting door koning Willem I in 1818 tot woelige oorlogsjaren en wederopbouw tot wereldfaam. ‘Al 200 jaar van nu’ in het Rijksmuseum van Oudheden neemt de bezoeker mee door de jaren heen.

Koning Willem I als Romeinse keizer

Als bezoeker wandel je langs twee eeuwen museumgeschiedenis en zie je voorwerpen die daar een rol bij speelden. Veel van die voorwerpen komen uit de eigen collectie en sommige zijn voor deze tentoonstelling weer tijdelijk teruggehaald. De tentoonstelling speelt zich af met op de achtergrond van de veranderende wereld tussen 1818 en 2018. Van de eerste archeologische opgravingen tot de oorlogsjaren. Daarnaast is er aandacht voor de impact van het werk van de elf directeuren en onderzoek van museumconservatoren in de afgelopen 200 jaar.

Rijksmuseum van Oudheden door de jaren heen

Het Rijksmuseum van Oudheden is in 1818 opgericht als nationaal centrum om kunst- en archeologische schatten van oude ‘verdwenen’ culturen samen te brengen en te tonen aan publiek. Sindsdien is er hard gewerkt aan de collectie van het museum. Al duurde het tot het jaar 1838 dat Leiden een openbaar toegankelijk museum kreeg.

Rond de Tweede Wereldoorlog is het grootste deel van de collectie in bunkers geplaatst in de duinen. Daarna keerde de collectie terug uit de schuilkelders, het museum breidt uit en bezoekersaantallen groeien. Vanaf de eeuwwisseling lag de focus meer op grote tentoonstellingen en in 2001 is het museum nogmaals verbouwd en heringericht.

Het zwaard van Ommerschans

‘Al 200 jaar van nu’ in het Rijksmuseum van Oudheden

‘Al 200 jaar van nu’ presenteert een mix van voorwerpen uit de eigen collectie en voorwerpen die de afgelopen twee eeuwen naar andere musea zijn verhuisd. Anno 2018 is het Rijksmuseum van Oudheden het nationale podium voor de oudheid, met drie tentoonstellingen en zo’n 200.000 bezoekers per jaar.

De tentoonstelling is te zien tot en met 2 september 2018 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.rmo.nl.

Online Galerij
manon@onlinegalerij.nl