Anton Corbijn in Gemeentemuseum en Fotomuseum Den Haag

clint_eastwood_cannes_11.05.1994_copyright_anton_corbijn_00Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van fotograaf Anton Corbijn (Strijen, 1955) organiseren het Gemeentemuseum en het Fotomuseum Den Haag het meest complete overzicht van zijn oeuvre tot nu toe. Met twee tentoonstellingen op twee locaties brengen de musea een eerbetoon aan een van ’s werelds bekendste portretfotografen. De tentoonstellingen ‘HOLLANDS DEEP‘ en ‘1-2-3-4‘ gaan van start op 21 maart 2015.

Het Gemeentemuseum laat in ‘HOLLANDS DEEP’ zien hoe Corbijn zich in veertig jaar ontwikkelde van muziekliefhebber tot succesvol fotograaf en veelzijdig kunstenaar. Het ernaast gelegen Fotomuseum Den Haag toont in de tentoonstelling ‘1-2-3-4’ foto’s van bands en musici waar Corbijn al lange tijd mee werkt of heeft gewerkt en waarbij de relatie tussen de fotograaf en de muziekwereld centraal staat.

Nelson Mandela, David Bowie, Kate Moss, Gerhard Richter, Robert de Niro. In de loop der jaren kreeg Anton Corbijn talloze, vooral culturele, grootheden voor zijn lens. De kracht van zijn werk schuilt in zijn betrokkenheid met de geportretteerden, die hij vaak ook bewondert. Dat zie je terug in de indringende foto’s waarvan vele zijn uitgegroeid tot iconische beelden. ”Ik ben geïnteresseerd in mensen die zich 200% geven aan wat ze willen maken”, zegt hij daar zelf over. ”De intensiteit van het creëren is wat mij boeit in de artiesten. Zelf had ik graag schilder willen zijn.”

clint_eastwood_cannes_11.05.1994_copyright_anton_corbijn_00

Anton Corbijn, Clint Eastwood, Cannes, 1994 © Anton Corbijn, HOLLANDS DEEP, Gemeentemuseum Den Haag 2015

Anton Corbijn
Anton Corbijn begon in 1972 met het fotograferen van concerten. Hij ontdekte dat hij met een camera op zijn borst gemakkelijk een plek vooraan kreeg, dicht bij zijn helden. De camera vormde het perfecte ‘masker’ voor de verlegen muziekliefhebber die de eerste elf jaar van zijn leven opgroeide als domineeszoon op een dorp in de Hoeksche Waard bij Rotterdam, omgeven door het Hollands Diep en ietwat geïsoleerd van de buitenwereld. De eerste foto’s maakte hij jaren later in Groningen met het toestel van zijn vader.

johnny_rotten_sex_pistols_249-27

Anton Corbijn, Johnny Rotten, Amsterdam, 1977 © Anton Corbijn, 1-2-3-4, Fotomuseum Den Haag 2015

In 1974 en 1975 volgde hij de School voor Fotografie in Den Haag, maar voelde zich er absoluut niet thuis. In deze periode ontmoette hij de opkomende pianist Herman Brood die hij tot aan diens dood in 2001 bleef fotograferen. Naast fotograaf is Corbijn ook grafisch vormgever, maakt hij sinds 1983 videoclips en ontwerpt podia. Sinds 2007 legt hij zich met groot succes steeds meer toe op speelfilms: ‘A Most Wanted Man’, zijn derde, draaide vorig jaar in de bioscopen en in het najaar van 2015 gaat zijn volgende film getiteld ‘Life’ in première.

Tentoonstellingen
‘HOLLANDS DEEP’ en ‘1-2-3-4’ zijn te bezoeken van 21 maart tot en met 21 juni 2015. Ga voor meer informatie over HOLLANDS DEEP naar de website van het Gemeentemuseum Den Haag, en voor meer informatie over 1-2-3-4 naar de website van het Fotomuseum Den Haag.

Bron: Gemeentemuseum Den Haag

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!