Arie van ’t Riet röntgenfoto’s

De fotografie van Arie van ’t Riet is als het ware een versmelting van zijn wetenschappelijke achtergrond als ingenieur en fysicus, en zijn passie en liefde voor flora en fauna. Hij legt niet zozeer het uiterlijk, maar vooral de essentie en de kern van de natuur vast.

Dit proces vergt niet alleen gevoel voor schoonheid, maar ook van technische kennis en inzicht. De dood gevonden dieren die Van ’t Riet gebruikt worden in een optimale compositie geplaatst samen met planten en andere gewassen. Deze opstelling – een zogenaamd Biorama – wordt voor een röntgenfilm geplaatst, en met een röntgenbuis via straling vastgelegd op film.

Voor het werken met röntgenapparatuur in zijn atelier ontving hij een speciale vergunning. Van ’t Riet werkt niet met filmlagen over elkaar heen; het is één enkele afbeelding. Dit proces is een technisch hoogstandje, want een dun blaadje vastleggen vraagt een heel andere werkwijze dan een dik vogeltje, maar beiden worden toch in dezelfde afbeelding vastgelegd.

In de donkere kamer wordt de röntgenfilm dan ontwikkeld. Deze wordt vervolgens ingescand en digitaal bewerkt. Van ‘t Riets fotografie komt dus op een wetenschappelijk en traditionele wijze tot stand: hij werkt met zilverbromide analoge röntgenfilms en het werkproces is uniek te noemen. Het uiteindelijke resultaat is ontroerend en van een serene schoonheid. Hoe kwetsbaar en fragiel is de natuur als zij haar structuur prijsgeeft. En hoe perfect en feeëriek tegelijk is het resultaat van deze bijzondere fotografie.

Arie van ’t Riet röntgenfoto’s

fl-7_bouquet_of_eleven_tulips

r-8_lizard_poppy

b-10_chicken

fl-5_field_of_tulips

r-5_lizard_prunus

fl-6_parrot_tulips

a-2_frog_pelophylax_python_gobiidae_water_lily_sarracenia

i-1_sandersonia_dragonfly_butterfly

b-9_heron

a-5_python_gobiidae_water_lily_

v-3_snails_hedera

r-2_lizard_azalea_fatsia_japonica

f-9_needlefish

b-8_moorhen_iris

f-6_eel

a-1_frog_waterlily

r-9_savannah_monitor_python_medinilla

r-1_iguana_angels_trumpet_brugmansia_

m-5_squirrel_monkey

Bron: Morren Galleries

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl