Tjalf Sparnaay

Biografie

 

De schilderijen van Tjalf Sparnaay werken als donderslagen op ons netvlies. Geen andere schilder weet ons zo te confronteren met gewone dingen die ons lief zijn.
Vanaf 1987 werkt hij aan een imposant oeuvre, steeds zoekend naar nieuwe, nog nooit geschilderde beelden. Zijn Megarealisme is deel van de eigentijdse en mondiale stroming het Hyperrealisme waarbinnen hij inmiddels als een van de belangrijkste schilders gezien wordt.

 

Artist’s statement:

 

Sterk beïnvloed door Vermeer en Rembrandt, maar ook door Ralph Goings en Charles Bell, haal ik de onderwerpen van mijn olieschilderijen uit de dagelijkse realiteit. Door gebruik van triviale en alledaagse voorwerpen laat ik de realiteit weer opnieuw uit mijn penseel vloeien. Mijn intentie is om deze voorwerpen een ziel en een vernieuwde aanwezigheid mee te geven.

 

De tijd wordt stilgezet als ik deze voorwerpen uit de context van hun dagelijkse omgeving haal en in een klassiek artistieke compositie plaats. Werkend in de rijke zeventiende-eeuwse Nederlandse schildertraditie brengt mijn schildertechniek dit besef van tijdloosheid dichterbij.

 

Mijn schilderijen zijn bedoeld om de kijker in staat te stellen de realiteit opnieuw te ervaren, opnieuw de essentie te laten ontdekken van het voorwerp dat zo allerdaags is geworden. Ik wil het terugbrengen tot het DNA van universele structuur, in al zijn schoonheid.

 

Ik noem het ‘Het schone van het gewone’.

 

Tjalf Sparnaay
2011

Contact

 

Tjalf Sparnaay

Hilversum, Nederland

 

E-mail: gallery@tjalfsparnaay.nl

 

Website: www.tjalfsparnaay.nl

 

Tjalf Sparnaay on Artsy

Limited Editions