Audioverhaal Het Bal (du moulin de la Galette – Pierre-Auguste Renoir)

Audioverhaal Het Bal (du moulin de la Galette - Pierre-Auguste Renoir). Bal du Moulin de la Galette is een impressionistisch schilderij dat in 1876 geschilderd werd door Pierre-Auguste Renoir. Er zijn twee versies van het schilderij: een groot schilderij van ongeveer twee meter breed dat in het Parijse Musée d'Orsay hangt en een kleiner werk dat op een onbekende locatie is. Het is niet bekend welke van de twee schilderijen het oudste is.

Audioverhaal Het Bal (du moulin de la Galette – Pierre-Auguste Renoir)

Bal du Moulin de la Galette is een impressionistisch schilderij dat in 1876 geschilderd werd door Pierre-Auguste Renoir. Er zijn twee versies van het schilderij: een groot schilderij van ongeveer twee meter breed dat in het Parijse Musée d’Orsay hangt en een kleiner werk dat op een onbekende locatie is. Het is niet bekend welke van de twee schilderijen het oudste is.

Het schilderij toont een bal in de dansgelegenheid ‘Moulin de la Galette’ in Montmartre, een deel van Parijs. De dansgelegenheid was gelegen op een heuvel, destijds het hoogste punt van Parijs. De mensen op het schilderij kijken gelukkig; de herkenbare vrouwen zijn allemaal vrouwen uit de wijk en de mannen vooraan zijn Renoirs vrienden.

De gelukkige wijze waarop de mensen zijn afgebeeld, heeft de nodige controverses opgeroepen. Immers, Montmartre was een arme volksbuurt met veel prostitutie, hetgeen helemaal niet op het schilderij te zien is. Andere schilders, waaronder Vincent van Gogh, schilderden (wellicht als reactie op het schilderij van Renoir) dezelfde gelegenheid, maar beelden haar op een troosteloze wijze af.

Speciaal voor Online Galerij is dit verhaal is geschreven door Ghislaine Cals en ingesproken door Mirjam van Raamsdonk!

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!