before they pass away Jimmy Nelson

Before They Pass Away van Jimmy Nelson

Op zoek naar pure schoonheid reisde fotograaf Jimmy Nelson 3 jaar de wereld over naar de meest afgelegen plekken. Van Papua New Guinea tot Kazakhstan, van Ethiopië tot Siberië. Geïnspireerd door fotograaf Edward S. Curtis die meer dan honderd jaar geleden de Noord Amerikaanse Indianen iconisch vastlegde. Op zoek naar stammen om die te fotograferen in hun unieke schoonheid en culturele uiterlijke verschijningen. Met als doel een visueel naslagwerk na te laten voor toekomstige generaties, omdat deze culturen, door de snelheid waarin de wereld aan het veranderen is, op den duur zullen verdwijnen.

before they pass away Jimmy Nelson

Before They Pass Away

Het ‘Before They Pass Away‘ project geeft deze stammen een gezicht. Van deze 34 stammen die gefotografeerd zijn tijdens 13 reizen, is nu een XXL Collectors Edition boek en een Trade Edition verschenen. Het XXL boek is een exclusieve gelimiteerde en gesigneerde editie van 500 en wordt in een luxueuze clamshell box geleverd met een op maat gemaakte transparante boekstandaard en 3 genummerde kunstprinten op boekformaat. De Trade Edition heeft een koffietafelboek formaat en wordt wereldwijd verkocht.

Koop hier dit prachtige boek!

Het project krijgt inmiddels zowel nationaal als internationaal veel aandacht in de media. En vanaf 2015 zal Jimmy Nelson terugkeren naar de stammen om het boek te laten zien en fase 2 van het project op te starten: het fotograferen van de volgende 35 stammen.

Biografie Jimmy Nelson

Jimmy Nelson (1967) is als fotograaf begonnen in 1987. Nadat hij tien jaar op een Jezuïeten kostschool in Noord-Engeland had gezeten, vertrok hij om Tibet te voet te doorkruizen, alleen. Na een reis van een jaar werd zijn unieke visuele dagboek met onthullende foto’s van een nog ongenaakbaar Tibet gepubliceerd en kreeg veel internationale interesse. Kort erna kreeg hij de opdracht om verscheidene culturele nieuwswaardige thema’s vast te leggen, zoals de Russische betrokkenheid in Afghanistan, de voortdurende strijd tussen India en Pakistan in Kashmir en het begin van de oorlog in voormalig Joegoslavië.

In het begin van 1994 produceerde hij samen met zijn Nederlandse vrouw ‘Literary Portraits of China’, een 30 maanden lang durend project die hun naar alle verborgen plekken van de nieuw geopende Volksrepubliek bracht. Nadat het project was afgerond werden de foto’s geëxposeerd in de ‘People’s Palace’ op het Tiananmen plein in Beijing, waarna het project over de hele wereld reisde.

Before They Pass Away van Jimmy Nelson

Vanaf 1997 begon Jimmy met succesvolle commerciële reclame opdrachten voor grote A-merken. In dezelfde tijd begon hij ook met het verzamelen van afbeeldingen van afgelegen en unieke culturen, die hij fotografeerde met een traditionele 50 jaar oude plaatcamera. Vele prijzen sleepte hij in de wacht. Toen hij begon met het succesvol en internationaal verkopen van deze foto’s, creëerde dit tegelijkertijd het enthousiasme en het moment voor een nieuw initiatief: Before They Pass Away.


Foto credits: Before They Pass Away – Jimmy Nelson

Relevant: 6 Top boeken over beginnen met fotograferen!

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!