Handige tips beginnen met fotograferen

Beginnen met fotograferen

Wanneer u net begint met fotografen komt er een boel op u af; apparatuur, compositie, nabewerking en nog veel meer. In dit artikel staan aantal handige tips om te beginnen met fotograferen. U vindt hier goede boeken over beginnen met fotograferen en paar mooie camera’s waarmee het u zeker gaat lukken een betere fotograaf te worden!

Aanbevolen Camera’s

Spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera heeft de naam te danken aan het spiegelsysteem dat in de camera zit. Wanneer je door de optische zoeker van je camera kijkt, kijk je via een pentaprisma en de spiegel door het objectief direct naar je onderwerp. Je bekijkt je onderwerp dan zonder vertraging. Vooral bij het fotograferen van snelle objecten komt dat goed van pas.

Een spiegelreflexcamera heeft geen vaste lens op de body zitten, de lens is verwisselbaar. Hierdoor zijn spiegelreflexcamera’s zeer geschikt voor veel verschillende soorten fotografie. Je kan namelijk gemakkelijk wisselen tussen bijvoorbeeld een macro lens en een telelens. Wel zijn spiegelreflexcamera’s vaak wat zwaarder dan een systeem- of compactcamera. Dit komt door de behuizing van de camera. Spiegelreflexcamera’s worden ook wel DLR’s genoemd, dit staat voor ‘Digital Single Lens Reflex’.

1. De Nikon D3500

De Nikon D3500 is de (Nikon) spiegelreflexcamera voor beginners. Hij is heel eenvoudig in gebruik en is zelfs uitgerust met ingebouwde hulpprogramma’s. Met deze hulpprogramma’s leer je al fotograferend hoe de spiegelreflexcamera werkt. Zo leer je eenvoudig hoe je een portretfoto of sportfoto maakt. Verder beschikt de Nikon D3500 over een geweldige sensor die, eerlijk is eerlijk, het wint van Canon. De scherpte en prestaties onder donkere omstandigheden zijn erg goed. Verder deel je foto’s eenvoudig via bluetooth of wifi en via de gratis Nikon App. De Nikon D3500 is verkrijgbaar met een 18-55mm VR lens. Dit objectief is een fijne starterslens waarmee je zowel portretten als landschappen kan fotograferen. Daarnaast is de lens uitgerust met beeldstabilisatie (Vibration Reduction) waardoor lichte trillengen worden gecorrigeerd.

2. De Nikon D5300

De Nikon D5300 is het grotere broertje van de Nikon D3500. Het fototoestel is zeer eenvoudig in gebruik maar heeft je net wat meer te bieden ten opzichte van de D3500. Denk aan meer scherpstelpunten (39 vs 11) waardoor hij vooral voor sport- en natuurfotografen een betere keuze is. Daarnaast heeft de D5300 een kantelbaar scherm waardoor je hoge en lage standpunten kan innemen. Foto’s deel je eenvoudig via wifi (de D3500 maakt gebruik van bluetooth) en dankzij de GPS module weet je precies waar jij je foto hebt gemaakt. Tenslotte beschikt de Nikon D5300 over een stereo microfoon wat hem zeer geschikt maakt voor het opnemen van video’s. De meegeleverde 18-55mm VR lens is Nikon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.

3. De Canon EOS 200D

De Canon EOS 200D is een ideale spiegelreflexcamera voor beginners. Het is de compactste Canon spiegelreflexcamera waardoor je hem eenvoudig meeneemt. Verder is het fototoestel eenvoudig in gebruik en wordt standaard geleverd met een 18-55mm kitlens. Met dit objectief heb je een variabel bereik waardoor je zowel landschappen / architectuur, als portretten kan vastleggen. De spiegelreflexcamera beschikt over automatische standen (zoals portret, sport en landschap) waardoor je eenvoudige de juiste instellingen te pakken hebt en een mooie foto kan maken. Verder zijn er standen waarin je zelf alles kan controleren (de zogenaamde M-stand) zodat je het maximale uit het fototoestel haalt. Dit is ideaal als je meer met fotografie wilt gaan doen zoals een fotocursus. De 200D beschikt verder over een kantelbaar scherm en een heldere optische zoeker. Qua connectiviteit beschikt de 200D over wifi, bluetooth en NFC. Hierdoor deel je snel een eenvoudig je foto’s op social media.

4. De Canon EOS 800D DSLR

De Canon EOS 800D is het grote broertje van de Canon EOS 200D. In vrijwel alle opzichte heeft de 800D je meer te bieden dan de 200D. Zo beschikt de sensor over meer scherpstelpunten (45 megapixels vs 9) en is ook de snelheid opgekrikt. De Canon EOS 800D schiet namelijk tot 6 beelden per seconde en heeft 45 scherpstelpunten. Verder heeft hij een kantelbaar touchscreen scherm waardoor je eenvoudig vanuit een hoek kan fotograferen. Ideaal als je een laag of hoog standpunt wilt gebruiken. Uiteraard is de Canon EOS 800D eenvoudig in gebruik en beschikt hij, net zoals de 200D over automatische en handmatige standen. Je foto’s deel je eenvoudig op social media dankzij de ingebouwde wifi module. De meegeleverde 18-55mm IS STM lens is Canon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.

Met camera’s kunt u het uiteindelijk zo gek maken als u zelf wilt, toch zou ik willen adviseren rustig aan te beginnen. Goede camera’s zijn redelijk waardevast en u kunt ze goed doorverkopen via Marktplaats.

Fotografie boeken

Lees dit als je beroemd wilt worden op Instagram

Je hebt een Instagram account en je plaatst foto’s, maar het aantal volgers blijft laag. LEES DIT ALS JE BEROEMD WILT WORDEN OP INSTAGRAM laat zien hoe je je feed oppoetst en hoe je duizenden nieuwe volgers werft.

Dit boek verklapt talrijke geheimen van de populairste Instagrammers ter wereld. Het bevat tips over fototechnieken, bijschriften, gedragscodes, apparatuur en het beheer van je account. Als je deze adviezen in praktijk brengt, zul je spoedig een beroemd Instagram-icoon zijn.

Lees dit - Lees dit als je beroemd wilt worden op Instagram

Digitale foto’s maken voor Dummies

Dit boek kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Lees alles over het maken, opslaan en uitwisselen van foto´s en het maken van geweldige afdrukken. Haal die digitale camera zo snel mogelijk uit de verpakking! Dit boek leest een stuk gemakkelijker dan de handleiding van je camera. Het helpt je de hiëroglyfen op de knoppen en kabels van je camera te ontcijferen, de foto´s te maken die je wilt en ze vervolgens af te drukken of te verzenden naar familie en vrienden.

Shoot! fotograferen met je hart

Fotograferen kan iedereen. Maar echt mooie foto’s maken, hoe doe je dat? Anki Wijnen, bekend van haar blog Zilverblauw.nl, weet hoe je plaatjes schiet die sprankelen en die je raken. Waarop ogen twinkelen, eten er net zo goed uitziet als het smaakt (of beter!) en een middag in het bos iets weg heeft van een sprookje. In dit boek geeft Anki haar fotografiegeheimen prijs. Zonder ingewikkelde technische termen, maar met heldere uitleg en véél inspirerende beelden.

Shoot! fotograferen met je hart

Lees dit als je topfoto’s wilt maken

Lees dit als je topfoto’s wil maken voert je stap voor stap door de grondbeginselen van compositie, belichting, licht, lenzen en de uiterst belangrijke kunst van het kijken, zonder je te overspoelen met technische details. Het boek staat vol praktische tips en bevat tal van iconische foto’s van in totaal 50 topfotografen zoals Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Lee Friedlander, Dorothea Lange en Martin Parr.

Lees dit - Lees dit als je topfoto's wilt maken

Imagine, Shoot, Create

Imagine. Shoot. Create. laat creatief talent en Instagramfenomeen Annegien Schilling zien hoe je bijzondere foto’s maakt die de verbeelding triggeren. Ze gaat in op het hele traject, van het denkproces tot de technische fase. Dit boek inspireert je om zelf creatief aan de slag te gaan. Op haar dertiende opende Annegien het Instagramaccount fetching_tigerss, waarop ze surrealistische zelfportretten deelt. Vier jaar later heeft ze wereldwijd meer dan 1 miljoen volgers. In 2016 werd Annegien Schilling verkozen tot jongere van het jaar.

Lees dit als je topfoto’s van plekken wilt maken

Fotograaf Henry Carroll blijft in dit boek trouw aan de succesformule van zijn eerder verschenen fotografiehandboeken ‘Lees dit als je topfoto’s wilt maken’ en ‘Lees dit als je topfoto’s van mensen wilt maken’: geen clichés en geen fotoclubjargon, maar wel uitleg over de essentiële technieken die je nodig hebt om plekken te fotograferen, of dat nu woestijnlandschappen zijn of je auto in der stad, en met suggesties van verschillend benaderingen, van persoonlijk tot abstract. Het boek is ideaal voor fotografen met alleen basiskennis van fotografische beginselen en toont iconische foto’s van topfotografen om iets uit te leggen en als inspiratie.

Header afbeelding: Bron

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!