Bloemengekte in het Frans Hals Museum

024.FR.HALS_MUSEUM_BLOEMEN_PRES.2013-PH.GJ.vanROOIJDit voorjaar slaat de ‘bloemengekte’ toe in het Frans Hals Museum. Van 20 maart tot en met 17 mei zijn de zalen en gangen van het museum versierd met verse bloemboeketten en andere bloemsierkunst in speciaal ontworpen bloemenvazen en passende antieke potten. Naast deze bloemenpracht ligt de focus in de presentatie op bloemen in de Gouden Eeuw.

De bezoeker kan, naast prachtige bloemstillevens, een authentiek Tulpenboek bewonderen met werk van de beroemde schilder Judith Leyster. Aan de hand van enkele schilderijen en prenten wordt het verhaal verteld van de 17e-eeuwse bloemengekte: de ‘tulpomania’,  de waanzinnig gestegen vraag naar tulpenbollen, waardoor de bol zijn gewicht letterlijk in goud waard werd.

SONY DSC

Tulpenboek, Judith Jansdr Leyster, Vroege Brabantson, 1643, waterverf en zilverstift op perkament, Frans Hals Museum, Haarlem.

Bloemen in het museum
Het hele jaar door zijn er in het Frans Hals Museum bloemen te vinden op schilderijen, tegeltjes, behang en andere kunstvoorwerpen, maar in deze tijd van het jaar zijn ze er ook in het echt! De vrijwilligers van de Vrienden van het museum fleuren het museum op met tulpen, narcissen, hyacinten en andere voorjaarsbloemen. Zij gebruiken hiervoor diverse vazen uit de collectie van kunstenaars als Bernard Heesen, Jan van de Vaart, Piet Hein Eek en Bert Frijns. Het kunstig bloemschikken van de Vrienden is een zeer gewaardeerde traditie die het museum al jarenlang koestert. Deze lente kan er zelfs langer van genoten worden, mede dankzij de hulp van meesterbloemist Paul Wijkmeijer.

006.FRANS.H.MUSEUM-BLOEMEN_OP_ZAAL_2014_-PH.GJ.vanROOIJ

Bloemen in het Frans Hals Museum. Foto: Gert Jan van Rooij 

Tentoonstelling
De tentoonstelling Bloemengekte maakt deel uit van een samenwerking tussen het Frans Hals Museum, de Keukenhof, de Jopenkerk en Haarlem Marketing. Gezamenlijk nemen zij de bezoeker mee op een Tulpomania tour door Haarlem en het lentepark de Keukenhof waarbij de tulpenmanie uit de Gouden Eeuw weer tot leven komt. Haarlem, gelegen in de bollenstreek,  geldt tenslotte al sinds jaar en dag als bloemenstad bij uitstek. De tentoonstelling is te bewonderen van 20 maart tot en met 17 mei 2015. Ga voor meer informatie naar de website van het Frans Hals Museum.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!