Body Art in het Tropenmuseum

1. Bas Kosters - From the book 'Tat Too' by Krijn van Noordwijk.Lichaamsversieringen als tatoeages, piercings en make-up zijn dagelijks te zien in ons straatbeeld. Het is een belangrijk uitdrukkingsmiddel van de identiteit. Het Tropenmuseum zet met ‘Body Art‘ een tentoonstelling neer over lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen.

Nog niet eerder was er in Nederland een tentoonstelling te zien over lichaamsversieringen in de volle breedte waarbij de waaromvraag centraal staat. De tentoonstelling ‘Body Art’ in het Tropenmuseum neemt de bezoeker mee langs zes mogelijke antwoorden. Hedendaags werk van de wereldberoemde kunstenares ORLAN en foto’s van Krijn van Noordwijk worden afgewisseld met persoonlijke verhalen en topstukken uit eigen collectie en uit die van onder meer het MAS in Antwerpen en het Museum der Kulturen in Bazel.

Persfoto - 04

Open blik
Naast de sociaal geaccepteerde tatoeages, piercings en make-up zijn er meer vormen van lichaamsversieringen: opzettelijk aangebrachte littekens, brandmerken, implantaten of silhouetveranderingen. Waar mensen met lichaamsversieringen doorgaans al snel in hokjes worden geplaatst biedt het Tropenmuseum een open blik. De tentoonstelling ‘Body Art’ laat zien dat ieder versierd mens, hoe extreem ook, daarmee uiting geeft aan zijn of haar identiteit. En die behoefte zit onder ieders huid.

2(1)

Mrs Kouya B., Series “Hââbré the last generation”

Tentoonstelling
‘Body Art’ is te bezoeken van 20 maart tot en met 30 augustus 2015. Ga voor meer informatie naar de website van het Tropenmuseum.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!