Breiwerk van Chanel tot Westwood in Kunsthal

Ik hoor je al denken: breiwerk is alleen voor oma’s of geitenwollen sokken types. De expositie Breiwerk van Chanel tot Westwood in Kunsthal verandert dit beeld compleet. Het eerste wat je doet is jouw hippe gebreide trui aantrekken. In de tentoonstelling zijn van pluizige truien tot aan gehaakte badpakken te zien. Sommigen ontzettend draagbaar, anderen eerder een last.

Breiwerk van Chanel tot Westwood in Kunsthal

Breiwerk is één van de meest elementaire textieltechnieken die al eeuwen oud is. De oorsprong van de techniek is echter niet bekend, maar waarschijnlijk zijn de eerste handwerken afkomstig uit de Egyptische tijd. Dit soort oude handwerken zijn niet te zien in Kunsthal, wel kan je andere prachtige ontwerpen uit de 20e en 21e eeuw bekijken. De kledingstukken zijn afkomstig uit de privecollectie van het Britse echtpaar Cleo en Mark Butterfield. Door de tentoonstelling heen maak je een reis door de revolutie van het breiwerk. Niet alleen de veranderingen in trends, maar ook de technische uitvoering komen hierbij aan bod. Van breien met de hand naar machinaal breien en de hernieuwde aandacht voor het ambacht van nu.

Breiwerk van Chanel tot Westwood in Kunsthal Breiwerk van Chanel tot Westwood in Kunsthal

Eén van de gebreide ontwerpen uit de collectie die je kunt bekijken is de ‘Fair Isle’. Deze staat bij velen bekend als de kersttrui met rijen vol complexe patronen. Traditionele Fair Isle truien bevatten maar vijf verschillende kleuren, waarvan twee verschillende in één rij. Deze trend begon in de jaren ’20 toen de Prins van Wales zo’n trui droeg. Later vond de populariteit zijn comeback in de jaren ’70. De naam van de trui is afgeleid van het kleine Schotse eiland ‘Fair Isle’.

Breiwerk van Chanel tot Westwood in Kunsthal

Er zijn zelfs gebreide, wollen badpakken uit de jaren ‘30 in deze bonte verzameling te vinden. Mijn oma vertelde mij ooit dat ze er eentje zelf gebreid had, in het water dook en ze vervolgens het badpak terug kon gaan zoeken. Wol wordt namelijk zwaar, omdat het water opzuigt. Het gebreide badpak was dus een wat minder innovatieve uitvinding uit de 20ste eeuw.

Breiwerk van Chanel tot Westwood in Kunsthal

De expositie is vooral leuk voor de creatievelingen onder ons en is nog te zien tot en met 13 maart. Bekijk de website van Kunsthal voor meer informatie!

Twee andere leuke exposities die momenteel te zien zijn in Kunsthal zijn Keith Harring en Mathias Kessler.

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl