Chanel de legende – expositie Gemeentemuseum Den Haag

Chanel de legende. De Little Black Dress, het mantelpakje en Chanel No. 5, wie kent ze niet? Met haar revolutionaire ontwerpen veranderde Gabrielle ‘Coco’ Chanel in de 20e eeuw de vrouwelijke garderobe. Chanel stond voor elegantie, stijl en bewegingsvrijheid. Haar ontwerpen werden klassiekers en zijn nog altijd actueel. Ook haar levensverhaal, van rags to riches, inspireert  velen en maakt nieuwsgierig: wie schuilt achter dit intrigerende levensverhaal? Wat kunnen we nog steeds van haar leren? De expositie Chanel: de legende vertelt het fascinerende verhaal in het Gemeentemuseum Den Haag, te bezoeken t/m 2 februari 2014.

Tijdens de expositie ontkom je niet aan de indruk dat Chanel een van de meest eigenwijze vrouwen van haar tijdperk was. Zij had een krachtige, minimalistische stijl en verwierp het Victoriaanse idee dat simpliciteit armoedig was. Chanel goot vrouwen in soepel vallende pakken en jurken, in plaats van de gebruikelijke korsetten en overdadige poederpruiken. Chanel droeg doortastend bij aan de emancipatie van de vrouw, die met haar kledingstukken en hoeden gemakkelijk kon bewegen en autorijden.

Marilyn Manroe

Marilyn Monroe met Chanel No. 5 door Michael Ochs Archives, Getty Images

Naast originele kledingontwerpen toont Chanel: de legende ook accessoires en een bijzondere selectie Chanel costume jewellery afkomstig uit particulier bezit: kleurrijk en op-en-top Chanel chic. Een originele flacon Chanel No. 5 uit 1921 ontroert in zijn eenvoud. Dit meest verkochte vrouwenparfum ter wereld ontlokte jaren later aan Marilyn Monroe de uitspraak dat zij in bed ´alleen een paar drupjes Chanel No. 5’ droeg.

De ontwerpen van Chanel zijn vaak gekopieerd. Zo is de felbegeerde Chanel 2.55 handtas nog steeds één van de meest geïmiteerde tassen ter wereld. Coco Chanel zelf beschouwde het als een groot compliment wanneer haar ontwerpen werden nagevolgd. Hoe meer vrouwen gekleed gingen ‘à la Chanel’, hoe liever het haar was. Haar commentaar op de little black dresses van Yves Saint Laurent loog er niet om: “Saint Laurent heeft een uitstekende smaak. Hoe meer hij me kopieert, hoe meer hij bewijst, dat hij stijl heeft.” Duidelijk een vrouw die zich niet laat afleiden.

Chanel bleef werken tot haar dood in 1971 wat duidelijk terug te zien is in haar tijdloze ontwerpen. Chanel: de legende exposeert naast de vele originele ontwerpen ook kopieën in navolging van Chanels werk, uitgevoerd door bijvoorbeeld het Haagse modehuis C.H. Kühne & Zn. Daarnaast wordt de rol van Karl Lagerfeld belicht, die het modehuis sinds 1983 nieuw leven inblies door Chanels erfenis te combineren met de huidige tijdsgeest. Dit, met veel respect voor de stijl van zijn illustere voorgangster. Zoals Coco Chanel al zei: “fashion fades, only style remains the same”. Het Gemeentemuseum Den Haag illustreert helder en zeer informatief haar levensloop, keuzes, overwonnen tegenslagen en bovenal vooruitstrevende ideeën.

3

Catalogus en kinderboek
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus van 376 pagina’s in het Nederlands, Engels en Duits, uitgegeven door Maria Spitz, Draiflessen Collection. De catalogusfotografie werd gerealiseerd door Christin Losta, bekend en gerenommeerd (mode)fotografe uit Duitsland. Voor extra wijsheid van de kleintjes is er ook het Nederlandstalig kinderboek van de veelbekroonde prentenboekillustrator- en schrijver Annemarie van Haeringen.

Chanel: de legende – expositie Gemeente Museum Den Haag

Te bezoeken t/m 2 februari 2014.

Kijk voor meer informatie op www.gemeentemuseum.nl

Tekst: Emma Willekes

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl