Change the System

Change the System toont design van ontwerpers, die de ambitie hebben om de wereld te veranderen – in kleine stappen of met een groot gebaar. Met werk van meer dan vijftig ontwerpers en kunstenaars geeft de tentoonstelling een beeld van de veranderkracht van het hedendaags design: maken we de zee weer schoon van plastic, bouwen we een wereld zonder kunststof, zetten we grafisch design in om het maatschappelijke debat helder en scherper te krijgen?

Change the System

De tentoonstelling is verspreid over acht zalen en toont werk van zo’n vijftig nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars. De expositie toont de oplossingen van hedendaagse designers en kunstenaars voor mondiale bedreigingen als vervuiling, conflicten, schaarse grondstoffen en politieke spanningen. ‘Change the System’ toont niet alleen hoogtepunten uit het hedendaags design. In de tentoonstelling zullen verschillende ontwerpers nieuw werk gaan ontwikkelen of experimenten uitvoeren, waarbij ze het publiek actief betrekken. De ene ontwerper zal tijdelijk een productieplek in het museum hebben, en al dan niet samen met het publiek dingen maken, zijn andere experimenten veel meer gericht op het creëren van een momentum, of een community.

Schaarste, conflict en meerstemmigheid

Met Change the System erkent Museum Boijmans Van Beuningen de veranderkracht van creativiteit. Het museum wil het publiek inspireren om door de ogen van creatieve denkers te kijken naar maatschappelijke thema’s. Jonge en gerenommeerde ontwerpers werpen zich op een vernieuwende en eigen manier op mondiale vraagstukken en denken en doen buiten de kaders van hun disciplines.

Conservator Annemartine van Kesteren: ‘Ik wil tonen dat creativiteit een krachtig middel is om de grote vragen van het moment aan te gaan. Creatief denken is meer dan ooit nodig is om onze wereld leefbaar te houden en om mondiale vraagstukken en bedreigingen het hoofd te bieden. Design inspireert en zet de verbeelding in gang, of komt met nieuwe oplossingen. Change the System geeft een actueel overzicht van de ideeën van designers die zich verhouden tot actuele problemen als schaarste, conflict en meerstemmigheid. Het museum toont niet alleen deze hoogtepunten uit het hedendaags design, in verschillende Labs ontwikkelen ontwerpers bovendien nieuw werk of voeren ze experimenten uit, waarbij ze het publiek betrekken.’

Ontwerpers als Eric Klarenbeek, Iris van Herpen, Jólan van der Wiel, Dave Hakkens, Boyan Slat en Christien Meindertsma verbinden zich aan de drie actuele thema’s: schaarste, conflict en meerstemmigheid.

#ChangeTheSystem challenge

‘Change the System’ is een tentoonstelling over de veranderingskracht van de creatieve geest. Tijdens de tentoonstelling presenteren designers kleine oplossingen voor de grote problemen van deze tijd (conflict, schaarste en meerstemmigheid). Om het systeem te veranderen is ieders inbreng van belang. Ook die van jou! De ontwerpers dagen je uit om na te denken en te reageren op hun projecten via de Change Challenge.

Voor meer informatie over de Change Challenges en het actuele programma bezoek: boijmans.nl/lets-change-the-system

Afbeeldingen: Museum Boijmans

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!