Classic Beauties in de Hermitage Amsterdam

Afgelopen zaterdag 16 juni werd de nieuwe tentoonstelling Classic Beauties in de Hermitage Amsterdam geopend. Classic beauties: Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18e eeuw is het verhaal van kunstenaars en reizigers in Italië in de tweede helft van de 18e eeuw. Als bezoeker kan je in de Hermitage Amsterdam op ‘Grand Tour’ naar Italië, op zoek naar de schoonheidsidealen van het neoclassicisme.

Neoclassicisme

Vanuit heel Europa reizen mensen af naar Rome. Hier doen zij inspiratie op en bestuderen de opgegraven klassieke beelden en bouwwerken. In de bouwkunst komen strakke vormen in de mode, in de beeldende kunst maakt een nieuwe sensuele stijl furore: een gedurfdere dan bij de Grieken en Romeinen. Het neoclassicisme is geboren.

De archeologische vondsten lokken steeds meer mensen naar Rome, waaronder jonge aristocratische Europeanen. Velen ondernemen de maandenlange reis naar Italië met als hoogtepunt de stad Rome. Zo ook Johann Wolfgang von Goethe en de ‘graaf en gravin van het Noorden’, de latere Russische tsaar Paul I en zijn vrouw Maria Fjodorovna. Zij ontmoeten op hun ‘Grand Tour’ de grote kunstenaars van het moment.

De tentoonstelling

Aan de hand van ruim 60 sculpturen, schilderijen en tekeningen van 25 toonaangevende kunstenaars gaat de bezoeker net als de Grand Touristen op reis naar Italië. De bezoeker treft daar de kunstenaars van die tijd en ook de beroemdste van allemaal, Antonio Canova. Van hem zijn maar liefst acht sculpturen in de tentoonstelling te zien, waaronder de beroemde Drie Gratiën, het topstuk van de tentoonstelling.

Naast de tentoonstelling

Bezoekers krijgen een speciale audiotour, met drie thema’s: muziek, mythologie en highlights. Klassieke muziek dj Von Rosenthal maakte voor Classic Beauties een soundtrack. Deze is ook als muziektour op de audioset te horen. Daarnaast zijn er bij deze tentoonstelling drie bijzondere publicaties verschenen. De eerste is een geïllustreerde catalogus met bijdragen van o.a. de Nederlandse auteurs Thera Coppens, Eric Moormann en Bernard Woelderink.

Daarnaast schreef Arnon Grunberg speciaal voor de tentoonstelling een kort verhaal, getiteld Angst voor het naakt. Ook is er een bijzonder notitieboek verschenen: Couture voor Canova, waarvoor zes Nederlandse modeontwerpers Canova’s beeld van Hebe hebben aangekleed. Het resultaat is een bonte collectie aan ontwerpen voor de godin, die tussen de notitiepagina´s door het boekje illustreren.

Classic Beauties in de Hermitage Amsterdam

De tentoonstelling Classic Beauties is te zien tot en met 13 januari 2019 in de Hermitage Amsterdam. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.dehermitage.nl

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl