David Bowie door Brian Duffy – Photographs ’72 – ’80

Deze zomer presenteert &Foam, Foams projectlocatie aan de Vijzelstraat, een exclusieve selectie foto’s van David Bowie, gemaakt door de legendarische fotograaf Brian Duffy. Tussen 1972 en 1980 werkte Duffy met Bowie aan vijf  fotografie projecten, inclusief drie van zijn beroemdste album covers – zoals de iconische beelden van de albums Aladdin Sane en Lodger. De tentoonstelling geeft inzicht in het creatieve proces van de totstandkoming van de covers en toont een uitgebreide selectie prints, (waarvan sommige ‘behind-the-scenes’), contactvellen, Polaroids, originele album covers, foto’s uit de film: The Man Who Fell to Earth en diverse persoonlijke objecten uit het archief van Brian Duffy.

Samenwerking

Tussen 1972 en 1980 maakten Brian Duffy en David Bowie samen de vijfdelige fotoserie –  Ziggy Stardust, Aladdin Sane, Thin White Duke, Scary Monsters (& Super Creeps) en Lodger. De Aladdin Sane album cover (1973) werd het bekendst van alle vijf en is één van de meest invloedbare en herkenbare beelden in de popcultuur. Aladdin Sane, ook wel ‘T’ genoemd, is een waar icoon van de twintigste eeuw en viert dit jaar zijn 40e jubileum.

David Bowie, Scary Monsters (& Super Creeps), No. 6, 1980© Duffy Archive
David Bowie, Scary Monsters (& Super Creeps), No. 6, 1980© Duffy Archive

Iconische fotografie

Brian Duffy startte zijn carrière bij Vogue Magazine. Hij werd misschien wel het bekendst om zijn mode- en advertentiefoto’s uit de jaren vijftig, zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Naast David Bailey en Terence Donovan, maakte Duffy onderdeel uit van het beruchte ‘Terrible Trio’, dat bepalend was bij het vastleggen van de ‘Swinging Sixties’. Het trio haalde modellen uit de studio’s en verhief succesvolle fotografen tot bekendheden. Maar weinigen ontsnapten aan de blik van Duffy, die memorabele en soms ook iconische beelden maakte van onder andere beroemdheden als, David Bowie, Jane Birkin, John Lennon, Blondie, Sir Michael Caine, Jean Shrimpton (The Shrimp), William Burroughs, Sidney Poitier en Terence Stamp.

The Lodger, 'Kodachrome', 1979 © Duffy Archive

The Lodger, ‘Kodachrome’, 1979 © Duffy Archive

Programma

Het verhaal van Duffy’s carrière is vastgelegd in de BBC documentaire met de titel The Man Who Shot the 60s (uitgezonden in januari 2010). Deze documentaire wordt getoond in de tentoonstelling. Op vrijdag 21 juni organiseert &Foam een Gallery Talkmet Chris Duffy, Brian Duffy’s zoon, en Kevin Cann, David Bowie’s officiële biograaf.

David Bowie, Scary Monsters (& Super Creeps), No. 7, 1980 © Duffy Archive

David Bowie, Scary Monsters (& Super Creeps), No. 7, 1980 © Duffy Archive

 De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met Gallery Vassie, Amsterdam. De Vassie Gallery heeft een uitgebreide collectie van Bowie/Duffy beelden, verkrijgbaar in diverse afmetingen en voor verschillende prijzen. Ook tijdens de tentoonstelling zijn enkele van deze beelden beschikbaar voor de verkoop bij &Foam.

David Bowie, Aladdin Sane, Contact Sheet, 1973 © Duffy Archive

David Bowie, Aladdin Sane, Contact Sheet, 1973 © Duffy Archive

Bowie by Duffy – Photographs ’72 – ’80 loopt van vrijdag 21 juni tot en met zondag 6 oktober 2013. Entree enkel: €3,50Combi ticket Foam + &Foam: €11,00.

Openingstijden &Foam

Dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur
Do/vr van 10.00 – 21.00 uur.

&Foam

&Foam is een unieke winkel aan de Vijzelstraat 78, waar fotografiemagazines, boeken, prints en meer te koop zijn. &Foam gaat ieder kwartaal verrassende nieuwe samenwerkingen aan met bijzondere partners op het snijvlak van fotografie en andere kunstdisciplines. De tentoonstelling Bowie by Duffy – Photographs ’72 – ’80 is de laatste expositie in &Foam, voordat de deuren sluiten.

David Bowie – Aladdin Sane

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!