De 64ste editie van BRAFA Art Fair in hartje Brussel

Pak je agenda er maar alvast bij want deze data zijn zeker het reserveren waard: van 26 januari tot en met 3 februari 2019 vindt de 64ste editie van de BRAFA Art Fair in Tour & Taxis, hartje Brussel plaats. Maar liefst 133 galerijen en kunsthandelaars uit 16 landen stellen hier hun meest bijzondere werken tentoon. De beurs is een thuis voor meer dan 20 verschillende kunstdisciplines en zet tevens 5000 jaar aan kunstgeschiedenis in de schijnwerpers; dat belooft ook dit jaar weer een groot succes te worden.

Vorige week stelde de kunstbeurs haar nieuwe seizoen voor in het nog onbekende Frisonhuis te Brussel; het enige art-nouveaupand ontworpen door Victor Horta dat nog niet op de Unesco Werelderfgoedlijst is geplaatst. Het pand is momenteel in renovatie maar stelde het afgelopen week voor de opening van de internationale BRAFA persreis open, waarna we een kijkje namen bij enkele deelnemende galerijen en kunsthandelaren van de beurs.

Gedenksteen Egyptische oudheid Harmakhis

Gedenksteen Egyptische oudheid Harmakhis

Harmakhis, gespecialiseerd in de klassieke en Egyptische oudheid, is een van die galerijen die een grote indruk heeft achtergelaten. Deze galerij wordt gerund door Jacques Billen, een expert in Egyptische kunst. Hij wist ons met zijn gedetailleerde verhaal over onderstaande gedenksteen mee te nemen naar het oude Egypte, waar een belangrijke gebeurtenis in het zachte materiaal zorgvuldig met een beiteltje is vastgelegd. Dit bijzondere kunstobject vertelt het verhaal van de toenmalige koning die met zijn eigen pijl en boog meer dan 100 leeuwen wist te raken. Billen legde ons uit hoe de hiërogliefen de leesrichting aanduiden en nam ons regel voor regel mee in dit bijzondere verhaal. Een echte kenner dus, die prachtige oudheden naar de BRAFA meeneemt waar hij je als bezoeker een hoop over kan vertellen.

Daarnaast hebben we een kijkje genomen in de indrukwekkende PORFIRIUS Kunstkammer. Een Kunskammer bevat verschillende soorten kunstobjecten: preciosia (met aandacht door de mens gemaakte voorwerpen), scientifica (wetenschappelijke objecten), naturalia (natuurlijke objecten) en exotica (objecten uit ‘onbekende’ landen en gebieden, vanuit een Europees blik gezien). In de PORFIRIUS Kunstkammer worden deze verschillende soorten kunsten in een modern jasje bij elkaar geplaatst. Door deze verscheidenheid aan kunsten bieden zij voor ieder wat wils aan. Doordat zij ook kleinere kunstobjecten verkopen zit er ook wat voor de beginnende verzamelaar of kunstliefhebber tussen. Een aanradertje dus om hun kunsten op de BRAFA te bezichtigen.

Porfirius Kunstkammer

Porfirius Kunstkammer

Deze werken zijn slechts een speldje in een hooiberg aan kunst op deze beurs. Er valt nog zo veel meer te beleven. Onder andere werken van bekende meesters als Appel, Brueghel en Claesz zijn hier te vinden, maar ook zilverwerken, juwelen, design, glas en keramiek. Tevens wordt er dagelijks een kunstenaarsgesprek georganiseerd, waaronder een conferentie over Pieter Bruegel de Oude en kunsthistorica Christiane Struyven komt spreken over de criteria op basis waarvan een kunstwerk als belangrijk wordt beschouwd.

Nieuwsgierig geworden naar wat de BRAFA Art Fair aankomend jaar allemaal te bieden heeft? Kijk op hun website voor een overzicht van de deelnemers, kunstwerken en tarieven.

Afbeelding header: Art Nouveau plafond van het Foundation Frison Horta

Tekst: Femke van Leeuwen

Femke van Leeuwen
femke@onlinegalerij.nl