De Etsen van Rembrandt komen naar u toe

De molen - De Etsen van RembrandtDe Etsen van Rembrandt komen naar u toe. Rembrandt van Rijn is Nederlands grootste kunstenaar ooit. Niet alleen als schilder, ook als etser is hij een fenomeen. Op de tentoonstelling Rembrandt in Zwart-Wit zijn honderd originele etsen afkomstig uit een particuliere collectie, bij elkaar gebracht in een prachtig overzicht, met speciale aandacht voor de scènes uit het dagelijks leven.  

Er is veel gedaan om de etsen van Rembrandt voor een groot publiek toegankelijk en boeiend te maken. Zo krijgt de bezoeker een tablet mee, waarop de verzamelaar zelf de digitale gids is. Hij deelt zijn passie en kennis op die manier en brengt de kleine meesterwerken tot leven. Een speciale app helpt ook de jonge bezoekers de etsen van Rembrandt te ontdekken. Er is een speciale website www.rembrandtinzwartwit.nl en eind maart verschijnt ook een landelijk Rembrandt Magazine. Na Hoorn zal de expositie nog tot eind 2014 te zien zijn in Het Markiezenhof in Bergen op Zoom, Stedelijk Museum Zutphen, Het Hannemahuis in Harlingen en Museum Gouda.

Bedelaars om een aalmoes
Slapende oude vrouw
Zelfportret fronsend

In het Markiezenhof krijgen de etsen met landschappen extra aandacht. Rembrandt is pas laat begonnen met het maken van landschappen. Voor dit genre gebruikte hij vaak de drogenaald, waarmee de voorstelling dus in de etsplaat werd gekrast. De oplage wordt daardoor beperkt, waardoor deze etsen zeldzaam zijn. Van slechts een ets bleef de plaat bewaard, waardoor daarvan ook latere drukken bekend zijn.

Een gezicht op Amsterdam, gemaakt op de dijk naar Diemen - Rembrandt

Van veel etsen is niet precies bekend waar Rembrandt ze heeft gemaakt. Zijn eerste landschap is een gezicht op Amsterdam, gemaakt op de dijk naar Diemen. Bij verschillende etsen is de lucht bijna egaal wit, waardoor de geëtste partijen extra nadruk krijgen.

Noteer alvast een bezoek in uw agenda!

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!