De fabelachtige juwelencollectie van de Hermitage

Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. Honderden daaruit schitteren in Juwelen! Samen met vele portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteren zij twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society aan het Russische hof in St.-Petersburg. Ontmoet de flamboyante keizerinnen Anna, Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook de grootvorsten, tsarina’s en adellijke fashionista’s uit de negentiende en vroege twintigste eeuw.

Bij bals en partijen droegen zij de meest schitterende kostuums. Daar kozen ze juwelen bij die hun identiteit, smaak, afkomst en rijkdom toonden. Ze werden besteld bij toonaangevende juwelenhuizen als Cartier, Tiffany en natuurlijk hofleverancier Fabergé. Veel sieraden gingen verloren na de Russische Revolutie. In Juwelen! schitteren bewaard gebleven topstukken in het decor van balzalen en boudoirs zoals in het Winterpaleis van de tsaren.

Deze tiara komt ook uit de collectie van het Hermitage in Sint-Petersburg. © State Hermitage Museum, St Petersburg

De Russische hofcultuur was een fenomeen zonder weerga. De Franse gezant Maurice Paléologue schreef: ‘De pronkzucht van de uniformen, weelde van kleding, rijkdom van de livreien, luxe van de versieringen, al die pracht en praal, leverden zó’n luisterrijk schouwspel op dat geen enkel hof op aarde zich ermee kon meten. De verblindende schittering van al die edelstenen op de schouders van de dames, zal lang op mijn netvlies blijven. Een fantastische stroom van diamanten, parels, robijnen, saffieren, smaragden, topazen, berillen… een stroom van licht en vuur.’

De fabelachtige juwelencollectie van de Hermitage

Juwelen!

Afbeelding header: Deze tiara komt ook uit de collectie van het Hermitage in Sint-Petersburg. © State Hermitage Museum, St Petersburg

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!