schildersfamilie

De Haagse Schildersfamilie Goeting

Uit de schaduw van de geschiedenis, in het licht van vandaag. Sommige kunstenaars verdwijnen na hun dood in de schaduw van de geschiedenis, anderen worden later weer in het licht van de actualiteit getild en herontdekt. Het laatste is het geval met de Haagse kunstenaars, Jan Goeting, Catharina Goeting-Stultiëns en hun zoon Joep Goeting. Kort na elkaar overleden in de jaren tachtig. In 1986 was de laatste grote tentoonstelling in Pulchri Studio te Den Haag. In 2015 werd op het Elandplein in Den Haag een herplaatst kunstwerk geopend.

TripleAProjects organiseert in samenwerking met de erven van de familie Goeting (Goeting Art) de Tentoonstelling ‘De Schildersfamilie Goeting’. Op vrijdag 8 december 2017 zal de Wassenaarse wethouder van Cultuur, Inge Zweerts de Jong, in Raadhuis de Paauw in Wassenaar de tentoonstelling ‘De Schildersfamilie Goeting’ openen. Mariëtte Josephus Jitta, oud conservator van het Gemeentemuseum te Den Haag, zal bij die gelegenheid een toelichting geven op het belang van de drie kunstenaars.

De tentoonstelling omvat schilderijen, aquarellen, keramiek en wandkleden van de drie kunstenaars. Mocht u interesse hebben, de kunstwerken worden ook te koop aangeboden.

Expositie ‘De Schildersfamilie Goeting’ te bezichtigen t/m 21 januari 2018

Vanaf zaterdag 9 december is de tentoonstelling te bezichtigen voor het publiek. Op werkdagen is Raadhuis de Paauw geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur uur. Op zaterdag en zondag is de expositie te bezichtigen tussen 13.00 uur en 16.00 uur. De kunstwerken worden tot en met 21 januari 2018 tentoongesteld.

Jan Goeting

Jan Goeting (1918-1984), die gerekend wordt tot de Nieuwe Haagse School, was docent aan de Vrije Academie en De Koninklijke Academie. Hij exposeerde in de bloeitijd van kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. Als kunstenaar maakte hij talloze gevelstenen, monumentale keramische objecten en mozaïeken, zowel in Den Haag (huidige ANWB gebouw) en Wassenaar als daarbuiten.

Hij stond ook bekend als portretschilder en portretteerde veel vooraanstaande personen en kunstenaars, zoals Prinses Beatrix en Prinses Christina (voor het nationaal geschenk aan Koningin Juliana in 1976), Victorine Hefting en Annet Nieuwenhuizen. Exposities van zijn werk vonden plaats in vele Europese landen, het Midden-Oosten en in de Verenigde Staten. In 2015 werd een kunstwerk herplaatst op het Elandplein in Den Haag.

Schildersfamilie

Jan Goeting

schildersfamilie

Blauw Gordijn – Jan Goeting

Catharina Goeting-Stultiëns

Catharina Goeting-Stultiëns (1912-1987), volgde de Koninklijke Academie in Den Haag en was lid van de Haagse kunstkring en Pulchri Studio. Haar technieken bestonden uit het gebruik van olieverf, grafiek, aquarel, gemengde techniek, pastel en wandkleden. Zij kreeg veel monumentale opdrachten, zoals wandkleden in het Provinciehuis te Middelburg (1960), in de trouwzaal van het Stadhuis Vlissingen en in het Lyceum te Zeist.

schildersfamilie

Catharina Goeting

schildersfamilie

Stultiens – Catharina Goeting

Joep Goeting

Joep Goeting (1946-1986) studeerde aan de Academie voor Beeldende kunst in Arnhem en Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. Zijn technieken omvatten schilderen, aquarelleren, gouaches, gemengde techniek en keramiek.

Zijn eerste tentoonstelling vond in 1972 plaats bij Ina Broerse, Galerie Gamma in Amsterdam. In 1974 ontving hij een Stipendium van het ministerie van CRM. Andere tentoonstellingen vonden plaats in het Institut Neerlandais Parijs 1973 en in Nagoa (Japan), Keulen en New York. Zijn werk bevindt zich onder andere in het Haags Gemeentemuseum en het Museum in Los Angeles.

Schildersfamilie

Joep Goeting

schildersfamilie

Bosgod – Joep Goeting

 

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl