De Mesdag Collectie en Teylers Museum – De Aquarel

dd_029_webIn de 19de eeuw werden in Nederland de mooiste aquarellen gemaakt. Bekende kunstenaars als Mauve, Weissenbruch, Israëls en Breitner brachten het medium tot volle wasdom. Een gelijktijdige duo-tentoonstelling in De Mesdag Collectie en Teylers Museum laat zien hoe de aquareltechniek zich in de loop van de eeuw ontwikkelde van ‘gekleurde tekeningen’ tot uiterst sfeervolle waterverfschilderijen.

Hoogtepunten
In beide tentoonstellingen is te volgen hoe de aquarel een steeds voornamere plaats innam in het 19de-eeuwse kunstleven, met een enorme rijkdom in onderwerpen, stijl en techniek. Naast de impressionistische en atmosferische landschappen uit de Haagse School, blonken kunstenaars als Springer en Bles uit in juist onvoorstelbaar precies geschilderde aquarellen. Voor alle kunstenaars geldt dat de landschappen, interieurs en stadsgezichten die zij met water en pigment op papier vastlegden, tot de hoogtepunten in hun oeuvres behoren.

c3_gabriel

Bron: Teylers Museum

Teylers en Mesdag
De tentoonstelling in Teylers Museum geeft een panoramisch beeld van de ontwikkeling van de Nederlandse aquarel in de 19de eeuw, van Koekkoek tot Mondriaan. Het museum bezit zelf een grote collectie aquarellen die werden verzameld door de toenmalige conservator Hendrik Jacobus Scholten (zelf ook een vaardig aquarellist). De tentoonstelling bij De Mesdag Collectie gaat in op de hoofdrol van Hendrik Willem Mesdag als vervaardiger, verzamelaar en promotor van de aquarel. Jarenlang was hij de stuwende kracht achter de Hollandsche Teekenmaatschappij, een kunstenaarsvereniging speciaal voor de belangrijkste aquarellisten.

c1_mesdag

Bron: Teylers Museum

Samenwerking
In nauwe samenwerking presenteren Teylers Museum en De Mesdag Collectie in De Aquarel topstukken uit eigen en andere collecties van de grootste Nederlandse 19de-eeuwse meesters, die door hun kwetsbaarheid zelden te zien zijn. Daarnaast programmeren de musea diverse activiteiten, zoals lezingen en workshops. Kijk op de website van de tentoonstelling voor het laatste nieuws over deze bijzondere duotentoonstelling die te bezoeken is van 21 februari tot en met 7 juni 2015.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!