De schilderkunst van Jan Pieter Foppen

Jan Pieter Foppen (1972) is een kunstschilder die volop staat in de figuratieve traditie. In 1997 studeert hij af aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens te Kampen waarna hij zich vestigt als zelfstandig kunstschilder in Zeist. In zijn beginperiode schildert hij veel autobiografisch getinte schilderijen waarin licht en kleur toen al een belangrijke rol speelden. Toch begint er wat te veranderen.

Jan Pieter Foppen

Avondlicht nabij Maison de Bonneterie Den Haag

Al in zijn jeugd in Harderwijk tekende en schilderde hij; je zou kunnen zeggen dat hij geboren is met potlood en penseel in de hand. “Als kind had ik het al… dat ik mij kon herinneren wat voor weer het was bij een bepaalde gebeurtenis. Welke atmosfeer ergens hing. Hoe het licht inviel bij ons in de woonkamer. Zomers weer anders dan in de winter. En ik dacht dat iedereen dat zag en voelde.”

Jan Pieter Foppen

Winterochtend Rokin Amsterdam

Onderwerpen en inspiratie

De onderwerpen die je op de schilderijen van Jan Pieter Foppen ziet, liggen bijna letterlijk op straat: parken, pleinen, terrassen, cafés. Amsterdam, Parijs, Utrecht en… ook Harderwijk. Je ziet het meteen, het zijn bekende plekken, onder zijn handen omgetoverd tot kleurfestijnen van een ontroerende schoonheid.

Vaak trekt hij er op uit met zijn camera. Net als bij Breitner vroeger vormen foto’s het vertrekpunt voor zijn schilderijen. naast Breitner zijn andere inspiratiebronnen: Isaac Israëls, Willem Witsen, Gustave Caillebotte, Claude Monet, Jan Hendrik Weissenbruch. In het voetspoor van deze kunstenaars noemt Jan Pieter Foppen zich een hedendaags impressionist.

Jan Pieter Foppen

Draaimolen in de Tuilerieën

Jan Pieter Foppen – hedendaags impressionist

In deze nieuwe publicatie maken we kennis met recent werk van hedendaags impressionist Jan Pieter Foppen (1972). Met zijn schildersoog registreert de kunstenaar het leven en het rumoer van de stad, waarin hij het leven betrapt. Tieners met smartphones, studenten die pauzeren aan de Utrechtse Oudegracht en concertgangers bij de Domkerk.

Voor meer informatie bezoek de website: www.janpieterfoppen.nl of stuur een mail naar info@onlinegalerij.nl

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl