Diamantmuseum DIVA in Antwerpen

Op maandag 7 mei 2018 opende het nieuwe diamantmuseum DIVA in Antwerpen voor publiek. Vanaf die dag is de collectie ‘DIVA, a Brilliant Story’ te zien voor publiek. Het feestelijke openingsweekend vindt plaats op 4, 5 en 6 mei met 57 uur feest, gelijk aan het aantal facetten van een diamant. Dit is dan ook het startschot van de opening van DIVA Antwerpen.

DIVA bestaat uit het voormalige Diamant- en Zilvermuseum, samen vormen zij het museum voor edelsmeedkunst, juwelen en diamant in Antwerpen. Door middel van verschillende thema’s in combinatie met tentoonstellingen probeert het museum de geschiedenis te koppelen aan het hedendaagse diamantverhaal in Antwerpen. DIVA probeert het briljante verhaal van de diamantstad Antwerpen te vertellen.

6 zalen, 6 verhalen

Elke zaal heeft zijn eigen verhaal te vertellen. DIVA, a Brilliant Story vertelt onder andere over het exotische karakter van luxeartikelen en brengt een ode aan de verzamelcultuur in Antwerpen in de zestiende eeuw in de Wonderkamer. In de internationale handelskamer wordt er verteld over Antwerpen als het wereldcentrum van de diamanthandel. Daarbij komen er verschillende verhalen uit vijf verschillende eeuwen aan bod.

Pauwenbroche © DIVA/ Frederik Beyens

Als bezoeker word je aan de hand genomen door DIVA’s butler Jérôme, deze is in het leven geroepen door de Vlaamse auteur en regisseur Frank Van Laecke. Jérôme vertelt over elk thema en laat je de wereld van DIVA zien. Diva is een operazangeres die deze grootse collectie bezit. Daarnaast worden er bepaalde topstukken uit het museum in de spotlight gezet waar fictieve verhalen, gebaseerd op historische feiten, bij bedacht zijn.

Diva Slangjuweel © DIVA/ Frederik Beyens

Erfgoed

Naast de tentoonstelling(en) houdt het museum zich ook nog met andere zaken bezig. De bibliotheekcollectie bestaat uit 23.000 publicaties. Deze is te bezoeken vanaf het najaar van 2018. Daarnaast is er een atelier waar specialisten en professionals binnen de juweelontwerpers sector kunnen werken. Ook zijn er nog zalen beschikbaar voor evenementen en zijn er twee museumshops te vinden met zorgvuldig geselecteerde items gebaseerd op het museum en DIVA zelf.

Opening Diamantmuseum DIVA in Antwerpen

Het gratis openingsweekend start op vrijdag 4 mei om 12 uur en eindigt op zondag 6 mei om 21 uur. De opening is op 7 mei. Voor informatie over het openingsweekend zie: www.divaantwerp.be
Voor meer info over het museum zie de site van DIVA Antwerpen: www.divaantwerp.be/nl

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl