Douglas McDougall: houtskool en scheermesjes

Douglas-McDougall_web5-763x1024De kunstenaar Douglas McDougall uit Schotland maakt portretten met houtskool op zandpapier. McDougall bewerkt het papier vervolgens met scherpe voorwerpen zoals scheermesjes, waarmee hij de gezichten een gehavende en grauwe indruk geeft. De portretten zijn zo realistisch dat je bijna niet ziet dat het geen zwart-wit foto’s zijn. McDougall schetst voornamelijk goede vrienden en mensen die hij graag beter zou willen kennen. Hij vindt dat het gezicht “een spiegel van de ziel” is. 

De soms duistere elementen in zijn werk zijn volgens de artiest te wijden aan zijn zware jeugd waarin hij leed aan een heftige bloedziekte, waardoor hij gedwongen was veel van zijn tijd door te brengen in ziekenhuizen. Om de tijd te doden begon hij de omgeving te tekenen en leerde hij goed om zich heen te kijken.

 scalpelmesjes carvingDouglas McDougall hanteert houtskool om krachtige portretten met zo'n detail dat je dubbel-opbrengst doen en vragen zich af of de afbeelding is een foto te maken. Zijn werk is in geen geval gewone , uit de titels ( " Zoomorphix " ) of de verhalen achter de historische context van zijn beelden ( Da Vinci en Rembrandt , een paar te noemen ) . Met behulp van de zeer materiaal dat hij omschrijft als de " medium duivel , ' combineert hij zijn techniek uit Glasglow School of Art en zijn passie voor zijn vak aan de realistische beelden te creëren .  Nu , hij wendde zich tot sociale media om zijn werk te delen en sindsdien is hij gestart met zijn blog , hebben zijn kijkers een meer directe verbinding met Douglas en meer frequente updates gehad . Plus , zijn werk onmiskenbaar verbruikt zijn leven , misschien wel zijn wezen , zoals wordt geïllustreerd door zijn all - veelzeggende antwoorden . Zeker, zijn antwoorden zijn lang, maar de voet te lezen en je leert van deze kunstenaar grootste inspiraties en sterke punten .

charcoaldrawings01

1082128490

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Douglas-McDougall-01

Douglas-McDougall_web5-763x1024

Douglas-McDougall_web6

tumblr_mdn6sdHUN41ridz6ro1_500

Tekst Cleo Bouwman

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!