Drie kunstenaars en drie projecten

Drie kunstenaars en drie projecten; elk met elkaar verbonden door het idee om een community op te bouwen. Daniel Martin, Daan Noppen en Santiago Pani zijn met elkaar samen gaan werken om meer te kunnen bereiken, maar ook omelkaar een steuntje in de rug te kunnen geven. Ik ontmoette de drie in hun studio te Leiden, in een gebouw waarin zo’n 70 kunstenaars gevestigd zijn, maar opvallend volgens de drie heren niet met elkaar in contact zijn.

Martin: “Het helpt ons als kunstenaars zo veel om samenwerkingen te hebben en onderling ideeën uit te wisselen. Maar zo’n samenwerking is ook alsof er een spiegel voor jezelf wordt gehouden; het zorgt ervoor dat je je niet helemaal verliest in wat je doet. Het is lastig om een overzicht te houden van alles wat je doet, dan is het fijn als anderen daarop kunnen reflecteren.” Dit belang van het hebben van een community in de kunstwereld is de basis voor de drie projecten die zij gestart zijn.

Santiago Pani is twee jaar geleden een residentieproject begonnen genaamd ‘Art House Holland’ in Leiderdorp. Daarvoor heeft het residentieproject al 3 jaar in Madrid bestaan. Pani is het project gestart om opkomende kunstenaars support te geven en Latijn-Amerikaanse kunstenaars naar Europa te brengen. “Ik vind het belangrijk voor hen om het ontstaan van kunst vanuit een Europees perspectief te ontdekken”, aldus Pani.

Het project geeft zes kunstenaars per maand de kans om tussen de een tot drie maanden deel uit te maken van de residentie. Het is voornamelijk een plek voor hen om te werken en hun werk naar buiten te brengen. Door ze uit hun eigen studio te halen en buiten hun comfort zone te stappen, kunnen ze hier samen een band creëren. Pani: “We serveren iedere maandag tot en met vrijdag ontbijt. Het is een goed excuus om bij elkaar te zitten en te praten over kunst, werk en het leven. Dat helpt iedereen om op nieuwe ideeën te komen (en een beetje van elkaars ideeën te stelen, maar de jouwe net wat interessanter te maken).”

Santiago Pani

Santiago Pani

Binnenkort (waarschijnlijk aankomende zomer) opent Pani een volgend residentieproject; ‘Art House Mexico’. Dit project is op hetzelfde idee gebaseerd; om nieuwe kunstenaars naar een andere cultuur, plek en werkplaats te brengen. Zo kunnen Europese kunstenaars nu een kijkje nemen via een Latijn-Amerikaans perspectief op kunst. Pani: “Het is niet genoeg om de kunstenaars enkel een nieuwe omgeving te bieden.

Met deze twee projecten willen we ze wel iets aan ze meegeven dat ze niet thuis hadden kunnen doen. We proberen ze echt te betrekken met de lokale makers zodat ze zelf kunnen zien wat er hier gebeurt, dat maakt het ook wel zo interessant”. Samen met Martin en Noppen is hij momenteel in Mexico om een try-out van het project te beginnen. “Daarnaast laat ik Daan en Daniel natuurlijk kennis maken met de Mexicaanse kunstmarkt. Een community houdt namelijk ook in dat de mate waarin ik groei, de anderen met mij mee groeien”, zo vertelt Pani.

Daniel Martin

Daniel Martin

Ook Martin en Noppen werken aan een project, genaamd ‘1606’ (het geboortejaar van Rembrandt). Volgend jaar is het Rembrandtjaar in Leiden, het jaar waarin zij hun project van start willen laten gaan. Het idee om hun project op te starten begon met hun ontmoeting met Pani. Zijn residentie is dichtbij Leiden, waardoor het idee begon op te komen om internationale kunstenaars naar Leiden te brengen.

Martin: “Leiden is een prachtige stad, een rijke culturele locatie, maar het mist nog steeds een dynamiek aan culturele evenementen. Er komen nu enkele jonge ondernemingen op, dus dit begint wel een beetje te groeien.” Het idee van Martin en Noppen is om al ontwikkelde kunstenaars vanuit het buitenland naar Leiden te brengen en ze hier een residentie aan te bieden.

Alles wordt voor hen geregeld en ook hier wordt de mogelijkheid gegeven om een tot drie maanden geïnspireerd te raken door de lokale cultuur en hun werken daarop te baseren. Martin en Noppen hopen zo een frisse wind door Leiden te laten spreiden, de stad aantrekkelijker te maken vanuit een internationaal perspectief en zowel jonge als oudere creatoren samen te brengen.

Daan Noppen

Daan Noppen

Wil je op de hoogte blijven van de kunstenaars? Klik hier om Daniel Martin, Daan Noppen en Santiago Pani op Instagram te volgen.

Femke van Leeuwen
femke@onlinegalerij.nl