Droomkunst in Singer Laren

Droomkunst in Singer LarenDroomkunst in Singer Laren toont een nog nooit vertoonde sprookjesachtige wereld van schilderkunst, fotografie en tekeningen van rond 1900 en 2000. Droomkunst presenteert meer dan 250 werken van o.a.  Jan Toorop, Willem van Konijnenburg, Antoon Derkinderen, Erwin Olaf, Inez van Lamsweerde en Ruud van Empel. Droomkunst toont de opmerkelijke, particuliere collectie van Gerard van Wezel, een groot liefhebber van symbolistische kunst. Al verzamelend ontdekte Van Wezel dat de kunst van rond 1900 vele parallellen vertoont met die van nu.

Beide eeuwwisselingen hebben kunst voortgebracht waarin alles mogelijk lijkt. Een kunst vol fantasie, balancerend op de rand van decadentie. Kunstenaars lieten en laten zich inspireren door onderwerpen uit de wereld van sprookjes, sagen, mythen, religies of de science fiction. De collectie van Gerard van Wezel is een volstrekt eigen schepping, over lange jaren tot stand gekomen, vanuit een strikt persoonlijke liefde voor een bepaald type kunst.

Droomkunst in Singer Laren

Droomkunst in Singer Laren

Droomkunst wordt bijzonder vormgegeven als een totaalervaring in alle zalen van het museum. De tentoonstelling opent met het thema Paradijselijke stemmingen. De bezoeker wordt verrast door het monumentale doek van Gé-Karel van der Sterren uit 1998. De paradijselijke bloemranken en kolibries van Van der Sterren passen perfect bij de Goudfazanten van Theo van Hoytema uit1894. Zo zijn er vele onverwachte combinaties. Het dromerige fotografisch zelfportret van Danielle Kwaaitaal oogt als het hedendaags zusje van Jan Toorops Fidessa.

Droomkunst in Singer Laren

Droomkunst past uitstekend binnen de habitat van Singer Laren, waar al eerder aandacht werd besteed aan de kunst van het symbolisme. In 2007 was de succesvolle tentoonstelling Schilders van de Ziel. Symbolisme in Frankrijk te zien. Naast de klassiek moderne kunst toont Singer Laren ook hedendaagse kunst, bijeengebracht in particuliere collecties. Dit beleid is in lijn met de nalatenschap van het Amerikaanse echtpaar Singer-Brugh, grondleggers van Singer Laren. Ook zij verzamelden kunst van tijdgenoten, alweer een eeuw geleden.

Droomkunst in Singer Laren

Voor meer informatie bezoek de website www.singerlaren.nl

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!