Earth Matters: tentoonstelling over duurzaamheid en respect voor de aarde.

Earth Matters is een tentoonstelling in het textielmuseum, over de wereldwijde ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en respect voor de aarde. Van tot en met 26 november 2017.

Aan de hand van de vier thema’s ‘Stil staan bij de oorsprong’, ‘Ingrediënten verzamelen’, ‘Materialen heruitvinden’ en ‘Duurzame productie’ krijgt de bezoeker een beter begrip van de duurzame cyclus en materiaalstudies. De tentoonstelling toont experimenten – van mode tot design – die bijdragen aan een duurzamer productieproces, zowel op kleine als op grote schaal.

JÓLAN VAN DER WIEL in samenwerking met Iris van Herpen, Magnetic Shoe, foto - JVDW Studio

JÓLAN VAN DER WIEL in samenwerking met Iris van Herpen, Magnetic Shoe, foto: JVDW Studio

Tentoonstelling over duurzaamheid en respect voor de aarde

Alle projecten zetten aan tot nadenken over de oorsprong van materiaal en het makersproces, niet alleen door middel van innovatie, maar vooral door de herontdekking en -waardering van ambachten en lokaal geproduceerde producten. De tentoonstelling is samengesteld door Lidewij Edelkoort (laureaat Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2015) en Philip Fimmano, in samenwerking met het TextielMuseum (winnaar Museumprijs 2017).

“We staan aan het begin van een eeuw van reflectie en radicale verandering. De ecologische misstanden, overconsumptie, hebzucht en het geweld van de vorige eeuw moeten worden gecompenseerd. Voor het eerst ontstaat een post-fossiele maatschappij, waarin het gebruik van natuurlijke ingrediënten en alternatieve energiebronnen ons hoop biedt voor de toekomst .”

– Lidewij Edelkoort, co-curator

EARTH MATTERS is een uitgebreid onderzoek naar nieuw werk op het gebied van innovatief design, textiel, garens en materiaal. Meer dan 40 internationale designers, kunstenaars en producenten verbinden de volgende 4 tentoonstellingsthema’s: Stil staan bij de oorsprong, Ingrediënten verzamelen, Materialen heruitvinden en Duurzame productie.

SANNE VISSER, The New age of Trichology, foto - Tom Mannion

SANNE VISSER, The New age of Trichology, foto: Tom Mannion

Voor meer informatie bezoek de website www.textielmuseum.nl

De tentoonstelling over duurzaamheid en respect voor de aarde is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Afbeelding header: DOSA, Light blessings sorting marigold petals – detail

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij opgezet om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor hemzelf en het grote publiek. Gaandeweg bleek online galerij voor hem de plek waar liefde voor kunst en cultuur begint