Een reis door cultureel Lille

Een reis door het culturele en kunstrijke Lille. Een stad, die van gemeente tot bevolking zich met liefde ingeven voor de kunst. We starten met Lille3000. Een grootschalige tentoonstelling ter verering van de 40ste jubileum van het Centre Pompidou, die over heel Frankrijk gevierd wordt.

Gare Saint Sauveur

Gare Saint Sauveur

Gare Saint Sauveur

De eerste locatie van Lille3000, bevind zich ineen voormalig treinstation gebouwd in de 19e eeuw. In 2009 zijn twee van de hallen verbouwt ter gelegenheid van Lille 3000 Europese XXL. De grootste hal, met zo’n 5000m2 fungeert nu als tentoonstelling ruimte, waar ook dit jaar installaties ter gelegenheid van Lille3000 te zien zijn. Het eerste stuk dat je ziet als je binnenkomt is La Bruja, een stuk door de Braziliaanse kunstenaar Cildo Meireles. Bestaande uit zo’n 6000 meter aan touw, is dit zijn grootste installatie van La Bruja tot nu toe.

Het stuk trekt meteen de aandacht en verspreid zich door de gehele ruimte waar hij zich bevindt. Zijn bedoeling was blijkbaar om jou en de andere kunstenaars te irriteren. Om meerdere stukken van andere kunstenaars te bekijken moet je namelijk over de losse bergen van zwart touw heen, dus wees voorzichtig en kijk waar je loopt! Buiten hebben ze buurttuin. Een leuke onderneming voor een stad die berucht is voor zijn gebrek aan groen. Vrijwilligers mogen zich aanmelden en krijgen hun eigen ‘pod’ van ongeveer 1m2. De organisatie zorgt voor een ruime keuze aan zaden, van bloemen tot groenten. Scholen maken ook gebruik van de gelegenheid.

Tripostal

Tripostal

Tripostal

De tweede locatie van Lille3000, bevind zich in hartje Lille tussen de treinstations Lille Europe en Lille Flandres. Het gebouw zou eerst gesloopt worden, maar in 2004 werd Lille vernoemd naar European Capital of Culture. Het event was een groot succes en Tripostal werd herboren als instatalie locatie. Het bevat zo’n 6000m2 aan ruimte op 3 verdiepingen. Een van de meest betoverende installaties is misschien Shadow Play, door Duitse kunstenaar Hans Feldmann. Het stuk telt 8 draaiende carrousels van allerlei objecten die de kunstenaar heeft gevonden op de straten van Parijs. Schijnwerpers creëren een magische dans van schaduwen op de muur.

Palais des Beaux Arts

Palais des Beaux Arts

Museum voor beeldende kunst, moderne kunst en oudheden. Het gebouw wordt momenteel gerestaureerd, dus het zou kunnen dat je even verdwaalt raakt opzoek naar de ingang. Hun atrium is gratis toegankelijk voor het publiek. Het was het eerste deel dat ze hebben gerestaureerd en resultaat is schitterend. Naast een café en souvenirwinkel, bevat het ook twee nieuwe en bijzondere digitale informatie hoeken. Aan de linker kant kun je op 2 grote schermen je eigen route door het museum plannen.

Je kunt voorbedachte routes van het museum zelf bekijken of je eigen componeren en uitprinten. Aan de rechter kant kun je gigapixels foto’s bekijken van een aantal van de bekendste schilderijen in het museum, zoals De Val van de Verdoemden door Dirk Bouts. Het zijn de meest gedetailleerde foto’s ooit gemaakt van de kunstwerken. Je kunt inzoomen tot in de kleinste details. Het geeft je de kans om de stukken te bekijken op een geheel nieuwe manier.

De leukste musea van Lille

La Piscine

La Piscine

‘Het Zwembad’, het museum van kunst en industrie,is een van de jongere musea in Lille.Het originele complex bevatte een zwembad, een gesloten tuin en tientallen baden. Toen het in 1932 werd geopend was het, het eerste zwembad in Lille. Al sinds 1985 gesloten werd het complex in 2001 herontworpen tot musea, met een nieuwe ingang via de ruïnes van een oude textielfabriek. De architectuur van centrale gebouw, waar het zwembad zich bevond, is zoveel mogelijk behouden en creëert een unieke sfeer. Vooral de twee ramen aan weer zijde van het gebouw en de centrale baan van water, geven een magisch effect. Het bevat, naast exposities en andere kunststukken, het grootste collectie van textiel in Frankrijk. In de verdere gebouwen van het complex, de voormalige baden, zijn ook kunstwerken te bewonderen. Let vooral ook op de banken die in het midden van elke ruimte te vinden zijn. Ze hebben een verborgen la, met daarin een spel voor kinderen.

De leukste musea van Lille

Museum LAM

Museum LAM

Museum van de moderne kunst en outsiderkunst. Het bevindt zich in Villeneuve-d’Ascq, een buitenwijk van Lille. Het museum verbonden met het prachtige Parc du Héron en naast het gebouw zelf is zijn er op de gronden buiten ook vele kunstwerken te bewonderen. Het museum heeft een uitgebreide collectie van de 20ste en 21ste  eeuw. In 2010 werd een uitbreiding geopend. De uitbreiding was noodzakelijk om de grote donatie van outsiderkunst van L’Aracine associatie te kunnen accommoderen.

Relevant: De collectie van Wilhelm Uhde.

De leukste musea van Lille

Le Fresnoy

Le Fresnoy

Een school zoals geen ander. Kunst studenten van de hele wereld kunnen zich aanmelden voor hun twee jaar programma. Zeer competitief, moeten de studenten al een achtergrond hebben van 5-7 jaar in een bestaand kunstprogramma. Enkel 24 studenten worden er per jaar geselecteerd. De studenten krijgen les van 6 leraren, zelf al erkende kunstenaars, die elk jaar wisselen. De school nodigt de kunstenaars uit om les te geven voor maximaal 2 keer.

Dit om te zorgen dat de kunstenaars zelf ook kunstenaar blijven. Een kunstenaar moet namelijk ook zelf kunst kunnen blijven maken. De studenten leren verschillende technieken zoals, fotografie, film, geluid en digitale kunst en leren deze technieken te combineren. De faciliteiten zijn indrukwekkend. Van prachtige sound studio’s, digitale editing kamer, volledig ingerichte filmstudio’s en eigen bioscopen is het een werkelijke droom voor elke creatieve ziel. De eind projecten van de studenten zijn elk jaar te bewonderen in de enorme expositieruimte. De creaties vergen elk wel tijd om ze volledig te ervaren, dus neem gerust een paar uur en laat je meeslepen.

De leukste musea van Lille

Villa Cavrois

Villa Cavrois

Een recente toevoeging tot de culturele bestemmingen van Lille. Het is de voormalige woning van Paul Cavrois, een grootheid van de textielindustrie, en zijn familie. Het werk van architect Robert Mallet-Stevens, een figuur van de modernistische school, was het huis het top punt van luxe toen het in 1932 klaar was. In de tweede wereldoorlog werd hij overgenomen door de Duitsers en omgebouwd tot barakken voor soldaten. Eenmaal terug in handen van de Cavrois familie werd het verdeelt in appartementen voor de zonen van Paul Cavrois.

Verlaten eind jaren 80, werd het gebouw beroofd van al zijn waardevolle onderdelen en zwaar beschadigd door krakers. In 2001 kwam het in handen van de staat en begon een extensieve restauratie tot de originele architectuur. Je kunt een tour door het huis nemen met behulp van een iPad die je van alles verteld over de ruimtes en de bewoners. Het geeft een buitengewoon beeld van een vrij unieke woning. Vergeet niet op te letten zodat je de vragen voor het kluis spelletje kunt beantwoorden!

Vergeet niet de monumenten en architectuur van de stad te verkennen

Bij het toerisme informatiekantoor in Lille kun je tours door de stad regelen. De geïnformeerde en gepassioneerde gidsen nemen je voor een wandeling. Je leert van alles over de geschiedenis, architectuur en mensen van Lille. Een absolute aanrader. Van Vlaams tot Spaans tot Frans. De mensen van Lille hebben een interessante achtergrond die overal waar je kijkt terug te vinden is. Mocht je een gids die Nederlands spreekt zoeken, vraag maar naar Michel. Je bent dan in goede handen.

Lille Hoopt zich te vormen als een kunstcentrum in Europa. De passie hiervoor is overal te zien. Een pracht school, toegewijd aan een nieuwe vorm van hoger onderwijs voor de kunst. Elke persoon, die ons begeleide door de verschillende musea en tentoonstellingen, was enthousiast en gepassioneerd over hun vak en de collecties. De trots in de stem van onze stads guide terwijl hij vertelde over de geschiedenis van de stad. De vele gebouwen en zelf musea die zijn gerestaureerd met behulp van privé geld. In elke locatie waren en kinderen te zien. Van kleuters die via spel met hun leraar La Piscine verkenden, tot middelbare scholieren die begeleid werden door Tripostal. Als geheel lijkt Lille een unieke band te hebben met de kunst.

Tekst: Afke Vogelzang

Afbeelding en video: Dewi van Breukelen

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl