Foto: Diederik Spaargaren

Ellen Davidzons ‘Boundaries’: de ups en downs van het leven

Kunstschilder Ellen Davidzon weergeeft de ups en downs van het leven in haar serie ‘Boundaries’. Bekend om haar losse toets en lichtgekleurde palet weet Davidzon levendige strand- en stadscenes te creëren. Door zich te focussen op de schoonheid laat Davidzon de wereld er wat zachter uitzien. Haar meest recente serie ‘Boundaries’ is echter abstracter, persoonlijker en wat rauwer, maar in dezelfde stijl als die we van haar gewend zijn.

Met het schilderen heeft Davidzon de binnenkant van de doeken gebruikt, wat ook wel zo toepasselijk is voor haar ‘Boundaries’ serie, waarbij Davidzon zich meer naar binnen keert om persoonlijkere onderwerpen neer te zetten. “Ik schilder mijn gedachtewereld, de binnenkant van mijn huid. Het linnen zie ik ook als een soort huid met een binnen- en buitenkant. Door het linnen om te draaien schilder ik op de ruwe, rauwe kant”, vertelt Davidzon.

Sensitive Pink – Ellen Davidzon

Sensitive Pink – Ellen Davidzon

Boundaries

In ‘Boundaries’ zet Davidzon de gebeurtenissen in haar leven om naar een verhaal: hoe kun je moeilijke gebeurtenissen omarmen, zonder je daarin te verliezen? De werken zijn abstracter dan haar impressionistische werken, maar zijn met hetzelfde lichtgekleurde palet gecreëerd. Om een leven vol tegenstellingen weer te geven gebruikt Davidzon meerdere materialen die normaliter eigenlijk niet bij elkaar passen. De mixed media werken zijn een verkenning van de effecten van die verschillende materialen. Zo heeft Davidzon haar ‘Sensitives’ geschilderd op haar oude schilderpak. Inmiddels te versleten om te dragen, maar nieuw leven in geblazen door het pak als basis voor haar werk te gebruiken.

Niet alleen op de strandscenes zijn de golven en surfers te zien, ook in de ‘Boundaries’ serie komt Davidzons karakteristieke onderwerp van het surfen naar voren. In het werk ‘Surfing Life’ staat het surfen als metafoor voor de ups en downs die het leven te bieden heeft. De surfer beweegt met de golven van het leven mee en zal vallen en opstaan. De ballonnen die achter de surfer in de wind waaien symboliseren het meedragen van dierbaren tijdens deze rit op de golven. Davidzon: “Twee witte ballonnen uit mijn directe familie surfen met mij door het leven mee.”

Surfing Life – Ellen Davidzon

Surfing Life – Ellen Davidzon

Thema rouw

Het overlijden van haar broer heeft Davidzon ook geïnspireerd om onderstaand werk van het zwembad van Xavier Corbero te schilderen. Davidzon: “Dit was het huis van mijn broer en zijn gezin met hun hond. Mijn broer is plots overleden en liet deze trouwe lieverd en zijn gezin na.” De hond kijkt richting Corbero’s beeldhouwwerken ‘La Famiglia’. “Het is zo net alsof de hond naar het gezin kijkt dat niet meer compleet is; naar vervlogen tijden van geluk”, zegt Davidzon.

It’s a family affair – Ellen Davidzon

It’s a family affair – Ellen Davidzon

Rouw is een terugkerend onderwerp in Davidzons ‘Boundaries’ serie, maar ook vele andere emoties en thema’s uit het leven komen aan bod. Davidzon: “Ik tast mijn ‘innerworld’ af en ga op onderzoek naar wat ik daar tegenkom. Ik filter de informatie die ik heb en van buitenaf krijg, zoals foto’s, kunst, muziek, sociale media en ervaringen van dat moment. Dan kom ik onder andere rouw tegen, maar ook verlangen, verbazing, liefde, geluk, verdriet, zelfvertrouwen, twijfel en innerlijke kracht.” De werken zijn heel persoonlijk, maar verbeeld in metaforen, kleur en sfeer. “De energie die dat uitstraalt raakt en verbindt: dat is mijn doel”, aldus Davidzon.

Vincent loves sun too – Ellen Davidzon

Vincent loves sun too – Ellen Davidzon

Meer informatie over Ellen Davidzon vind je op haar website. Ook kun je Davidzon op Instagram en Facebook blijven volgen.

Afbeelding header: Foto Diederik Spaargaren 

 

Femke van Leeuwen
femke@onlinegalerij.nl

Als redacteur van Online Galerij probeer ik de zakelijke en artistieke dualiteit in de kunst te balanceren. Ik ben altijd opzoek naar een interessante invalshoek van een verhaal dat zowel toegankelijk is voor het grote publiek, maar ook de artistieke kwaliteit waarborgt. Zo breng ik het beste van kunst en commercie samen in de artikelen van Online Galerij.