En de winnaar is… World Press Photo of the Year 2016

Afgelopen donderdag ,18 februari, werd de winnaar van de World Press Photo of the Year 2016 Contest bekend gemaakt in het Delta Lloyd hoofdkantoor. Na een korte introductie over World Press Photo en een presentatie met andere winnende foto’s, is het eindelijk zover. En de winnaar is … Warren Richardson met de foto ‘Hope For a New Life’! Een terechte winnaar met een oog voor waarheid, gruwel, realiteit en schoonheid.

En de winnaar is… World Press Photo of the Year 2016

Warren Richardson, ‘Hope For A New Life’, World Press Photo of the Year 2016

Meer dan 5700 fotografen uit meer dan 120 landen hadden zich voor de wedstrijd aangemeld. Er vielen prijzen voor 41 fotografen uit 21 verschillende landen. Er werd onder andere beoordeeld op relevantie, diversiteit en nieuwswaardigheid. Het kostte de jury twee weken om de foto’s anoniem te beoordelen en de winnaars uit te kiezen. Wat hen vooral opviel, is dat er een paar onderwerpen zijn die telkens terugkeerde: Oorlog en terroristische aanvallen. Het kwam daarom ook niet als een verrassing dat er veel foto’s tussen zaten waar vluchtelingen op te zien zijn.

Zo ook de winnende foto van Warren Richardson. De Australiër heeft deze foto gemaakt bij de grens tussen Servië en Hongarije. Wat deze foto bijzonder maakt, is het feit dat de foto niet helemaal scherp is, ruis bevat en zwart/wit is. Tijdens het maken van de foto, gebruikte de fotograaf geen licht, zelfs het scherm van de camera was uit. Licht zou de vluchtelingen kunnen verraden voor de politie, het enige aanwezige licht was dat van de maan. Warren had geen idee hoe de foto eruit zag, totdat hij terugkeerde in zijn huis in Hongarije en zag wat een prachtig plaatje hij had geschoten.Volgens Warren was de keuze tussen kleur en zwart/wit snel gemaakt. Kleur voelde gewoon niet goed en zwart/wit bracht meer gevoelens bij hem naar boven. Zijn motivatie om bij het oorlogsgebied te fotograferen was eigenlijk meer het lot. Hij was in Boedapest en zag de vluchtelingen op straat. Zoiets had hij nog nooit gezien en hij besloot om vijf dagen bij de vluchtelingen bij de grens te kamperen. Dit deed hij vooral om te voelen wat zij voelen en om het daadwerkelijk mee te maken. Wat nog meer indruk maakt, is dat Warren pas in zijn huis door had dat er een kind werd overdragen over de grens. Op dat moment had hij het nog niet door, vanwege de duisternis. De naam voor de foto was dan ook snel gemaakt, namelijk: Hope for a new life.

En de winnaar is… World Press Photo of the Year 2016

Warren Richardson

Al met al valt er te zeggen dat dit een terechte winnaar is. Het is dan ook moeilijk te bevatten dat zijn foto door twee uitgevers is afgewezen zonder enige reden. Het is niet zomaar een foto. Het vat perfect samen hoe 2015 voor iedereen is geweest en hoe dit in 2016 nog steeds gaande is.

Naast de grote winnaar Warren Richardson zijn er nog meer winnaars in verschillende categorieën. Deze kunnen worden gevonden op de World Press Photo website en worden tentoongesteld in twee steden in Nederland: in Zwolle van 8 maart 2016 tot en met 3 april 2016 en in Amsterdam van 16 april 2016 tot en met 10 juli 2016.

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl