Erwin Olaf – Waiting

erwin_olaf_shenzhen_2_from_waiting_series_flatland_gallery_amsterdamFlatland Gallery introduceert het nieuwste werk van Erwin Olaf, het toepasselijk getitelde “Waiting“. Een filminstallatie van twee films, ieder 50 minuten, (met muziek van Sebastiaan Roestenburg) en foto’s. Wachten, er is geen menselijke ervaring die als beter voorbeeld dient voor de spanning tussen perfectie en instorting dan de handeling van het wachten. Het is een onvermijdelijk onderdeel van het alledaagse leven. De maatschappij bestaat uit een netwerk van systemen die de coördinatie van de ontelbare bewegende onderdelen- menselijke fouten, incompetentie en inefficiëntie zijn ingebed in de meerderheid van onze sociale rituelen. Een naadloos bestaan is een verzinsel van de verbeelding: we wachten in de rij op onze koffie; we wachten op de post; we wachten op de metro. Of onze dood. En elk moment dat we wachten bevat het potentieel voor een enorme zwaai van emotie, de mogelijkheid van evolutie- of van decentralisatie, van een aandoening van de intentie en het evenwicht tot absolute desintegratie.

Filminstallatie
De two-channel filminstallatie wordt vertoond in een grijze module, speciaal ontworpen voor de tentoonstelling, in het midden van Flatland Gallery. Gelijktijdig worden op de schermen vrouwen afgebeeld vanuit twee verschillende hoeken, zodat de kijkers twee perspectieven tegelijk kunnen bekijken. Eerst zijn de onderwerpen afbeeldingen van elegantie: in kosmopolitisch in scherp toegesneden outfits, ademen ze de terughoudendheid van Olafs jeugd. Hun gezichten zijn onbekommerd. Maar de momenten glippen voorbij. Er gebeurt niets en ze zitten vast op het scherm terwijl hun geduld begint te rafelen.

In de video worden de vrouwen gesuspendeerd in een toestand van onbekende duur, onbekend voor zowel hen als voor ons. Ons eigen ongemak wordt versterkt door getuige te zijn van dat van hen. Terwijl teleurstelling zich rond hen nestelt als stof; ervaren wij, samen met hen, het langzame en pijnlijke proces van desillusie. Terwijl de seconden wegtikken is de stijgende klassieke muziek het enige geluid dat we horen, de enige graadmeter van de tijd die voorbij gaat, en het valt op de oren als een requiem voor verloren momenten.

Tentoonstelling
‘Waiting’ is te zien vanaf 21 februari tot en met 4 april 2015. Ga voor meer informatie naar de website van Flatland Gallery.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!