etnomanie

Ellie Uyttenbroek in het Nederlands Fotomuseum

Ellie Uyttenbroek, een Rotterdamse styliste, heeft in het Nederlands Fotomuseum, één van de 10 beste musea in Rotterdam, op dit moment een tentoonstelling genaamd Etnomanie. In deze tentoonstelling heeft ze samengewerkt met Mary Pelders Vos, een ontwerper, om etno-historische foto’s te bewerken, wat spannende beelden oplevert.

Ellie Uyttenbroek

Ellie Uyttenbroek is als kunstenares bekend geraakt door haar Exactitudes die ze maakt met Ari Versluis. Ze begon met deze werken in oktober 1994. Ze raakte geïnspireerd door de verschillende kledingstijlen en ‘dress-codes’ van sociale groepen en sub-culturen.  Dit heeft ze systematische vastgelegd over de laatste 21 jaar. De naam exactitudes komen voort uit de Engelse woorden exact en attitude. Ze plukte verschillende mensen van straat die zich door hun kleding proberen te onderscheiden van de rest van de samenleving en een groepsidentiteit aan te nemen. Deze mensen nam ze mee naar haar studio waar de modellen in dezelfde pose zette. Doordat ze vele mensen met dezelfde stijl fotografeerde, ontstond er een raster van verschillend maar ook hetzelfde eruit ziende mensen. Deze duidelijke tegenstelling van individualiteit en uniformiteit komen sterk naar voren in deze fotoserie.

etnomanie

21. Leathermen – Rotterdam 1998, Ellie Uyttenbroek en Ari Versluis

Wereldcollectie

De fotografie is uitgevonden in 1839 en dit werd meteen een middel om de wereld vast te leggen en te ontdekken, de wereld werd kleiner! Fotografen maakten foto’s over heel de wereld van onbekende culturen, landschappen, steden en mensen. Later kwamen in veel steden fotostudio’s op. In Europa waren deze ‘exotische’ foto’s erg populair, men kon de onbekende culturen ontdekken wat voorheen onmogelijk was. Ook waren de foto’s populair onder wetenschappers. Het Museum voor Land- en Volkenkunde in Rotterdam ging meteen in 1885, na de oprichting, dit soort foto’s verzamelen, wat uitliep tot een collectie van wel honderdduizend afdrukken waarin de mens in zijn omgeving centraal stonden. Sinds 2012 word deze collectie ondergebracht in het Nederlands Fotomuseum, onder de naam Wereldcollectie. In Etnomanie is een kamer toegewijd aan foto’s uit deze collectie. De onderstaande afbeelding is één van de foto’s uit de Wereldcollectie gebruikt in Etnomanie.

etnomanie

American Photographic Company, McGarrigle, John. Maori gekleed in een korowai (mantel van gevlochten vlas), Nieuw-Zeeland (ca. 1867). Afbeelding van Nederlands Fotomuseum.

Etnomanie

Uyttenbroek en Pelders Vos hebben samengewerkt om Etnomanie te verwezelijken. Uyttenbroek heeft honderd etno-historische foto’s uit de Wereldcollectie van het Nederlands Fotomuseum gekozen. Samen met ontwerper Pelders Vos heeft ze hier digitaal aan gesleuteld. De foto’s die gekozen zijn, zijn vaak zwart-wit foto’s en ze hebben kleur toegevoegd op verschillende plaatsen. Hiermee hebben ze Contemporary Style Icons gemaakt, een knipoog naar het huidige modebeeld op straat. Uyttenbroek noemt zichzelf een ‘style-profiler’ en zegt bijvoorbeeld dat traditionele Axelse kledingdracht helemaal Victor & Rolf’s overdreven vormen heeft. Zo staat er op een foto nu een Rockster of een ‘Tribal Hipster’, in plaats van Yuma uit Arizona. Ook zijn er Zen Vaga-Bonds, Floral Crossdressers en Oversized Fashionistas te vinden in de collectie. Hier is dus ook meteen de connectie te maken met de exactitudes, waar sub-culturen en stijlen centraal staan. De bewerkte foto’s zijn op grote gordijn-achtige doeken geprint en tentoongesteld in één zaal, in een kleinere zaal zijn de gebruikte foto’s te zien. Het resultaat is zeer indrukwekkend.

etnomanie

Francisco van Camp (act. 1874-1880). Tagalog vrouwen, Manilla, Filipijnen (1875-1880). Corazon; maxi volume & romantic lace-red carpet Taylor Swift Fairy Tale Extravaganza. Afbeelding van de Volkskrant

etnomanie

Guido Goggiani (1861-1902). Guaicurú vrouw, met lichaams- en gezichtsbeschildering van de Kadiweu, rio Nabliéque, Paraguay (1896-1901). Beachbabe; wrap-around for ease for exhibition in a body conscious culture. Afbeelding van de Volkskrant

etnomanie

William Louis Henry Skeen & Co. (1847-1903), Meisjes uit Kandy, Sri Lanka, 1868-1897) , Rainbow; The normality of wearing a dress as a girl or boy

Buitententoonstelling

Op verschillende plekken in in de binnenstad van Rotterdam zijn de werken uit Etnomanie te bewonderen. Doordat het op straat hangt geeft dit een mooi contrast met de huidige sub-culturen en stijlen, en de stijlen die Uyttenbroek op haar werken heeft gemaakt. Samen met Rotterdam Festivals heeft het Nederlands Fotomuseum het initiatief genomen om de tentoonstelling voort te zetten buiten het museum, waardoor nog meer mensen kunnen genieten van de werken. Op deze plekken in de stad hangen de werken:

  • Schouwburgplein
  • WTC en WTC Art Gallery, Beurplein 37 en Meent 132B
  • Etalage Bijenkorf, Coolsingel 105
  • Open Universiteit gebouw/ Holbeinhuis, Coolsingel 65
etnomanie

Buitententoonstelling, WTC Art Gallery. Afbeelding van Nederlands Fotomuseum

De tentoonstelling is nog te bezichtigen in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam tot 27 augustus.

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl