Wonder Women - Sterke vrouwen in de mode

Expo ‘Wonder Women – Sterke vrouwen in de mode’

Eén van de meest geliefde en bekende vertegenwoordigers van die vrouwelijke ontwerpers is ongetwijfeld Gabrielle Coco Chanel. In de talloze verfilmingen wordt ze geportretteerd als een bikkelharde zakenvrouw, gehuld in mannenkleding, die het nachtleven niet schuwt.

Chanel was inderdaad een vrijgevochten vrouw, maar het zou haar onrecht aandoen om haar persona enkel te reduceren tot dit beeld. Chanel is een van de belangrijkste modeontwerpers van de twintigste eeuw. Haar invloed op de mode is vandaag nog steeds voelbaar. Ze maakt het verschil door mannelijke elementen te introduceren in de vrouwengarderobe en door als eerste ontwerper van comfort een prioriteit te maken.

Chanel maakt deel uit van een hele reeks succesvolle vrouwelijke ontwerpers, waaronder pioniers zoals Jeanne Lanvin, Jeanne Paquin, en de zussen Boué en Callot die al voor 1900 actief waren. In hun kielzog volgen Mme Grès, gekend voor haar plissé, Elsa Schiaparelli, met haar surrealistische ontwerpen, en Madeleine Vionnet, met haar fameuze biaissnit. Niet voor niets worden de jaren 1920 en 1930 gemarkeerd als ‘de gouden eeuw van de vrouwelijke modeontwerpers’. Na de oorlog verschijnen Mary Quant, Sonia Rykiel en Barbara Hulanicki (Biba) ten tonele.

Catalogus

In de jaren 1970 lanceert Diane Von Furstenberg de wikkeljurk die een belangrijke symbolische functie vervult en staat Vivienne Westwood mee aan de wieg van de punkbeweging. Zij gebruikt mode nog steeds als kanaal om maatschappelijke boodschappen te verkondigen. Rei Kawakubo, met haar label Comme des Garçons (letterlijk: ‘zoals de jongens’), stelt met haar artistieke en conceptuele werk de gangbare mode in vraag. Deze en nog tal van vrouwelijke ontwerpers spelen een sleutelrol in de modegeschiedenis.

Wonder Women neemt het werk van bovengenoemde ontwerpers onder de loep aan de hand van drie centrale vragen. Hoe zou de mode er vandaag uitzien zonder deze ontwerpers? Hoe gaan vrouwelijke ontwerpers te werk? Wat is hun visie en drijfveer?

Aan de hand van een thematische opstelling en een focus op bepaalde designers en hun rechtstreekse invloed presenteert de tentoonstelling een antwoord op deze vragen.

Wonder Women – Sterke vrouwen in de mode

Deze tentoonstelling is samengesteld en georganiseerd door het
Gemeentemuseum Den Haag in samenwerking met Modemuseum Hasselt

13.04.19 — 15.09.19

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!