A Family Portrayed – Van Loon in Foam

catherine kitty van loon  van welderen rengers ca 1898 c fotograaf onbekend  courtesy museum van loonFoam presenteert voor het eerst een tentoonstelling van Museum Van Loon. Na drie edities van Foam in Van Loon zijn de rollen nu omgedraaid. Vanwege de restauratie in de hal zal Museum Van Loon gedurende februari en maart gesloten zijn. In deze tijd zal Museum Van Loon in samenwerking met Foam voor het eerst naar buiten treden met haar bijzondere fotocollectie.

Met deze tentoonstelling wil Foam niet alleen de rol onderzoeken die fotografie gespeeld heeft binnen de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon, maar ook hoe deze collectie zich verhoudt tot het heden. Beeldend kunstenaar en curator Ernst van der Hoeven is uitgenodigd om in samenwerking met Foam een ruimtelijke interventie in de tentoonstelling te verzorgen.

De fotocollectie van Museum Van Loon bestaat uit bijzondere historische interieurfoto’s en historische en hedendaagse portretfotografie. Grote namen hebben de familie gefotografeerd: van Félix Nadar, Studio Merkelbach tot recentelijk Koos Breukel en Erwin Olaf. Uit de historische collectie blijkt dat de familie Van Loon een voorkeur had voor internationale gerenommeerde fotografen die de Europese koningshuizen en andere belangrijke families portretteerden. Hierdoor is goed te zien wat de voorkeuren waren van de high society op het gebied van portretfotografie in de 20e eeuw. Het hoogtepunt uit de collectie is een reeks van portretten die de familie rond 1900 lieten maken bij misschien wel de beroemdste fotograaf van de negentiende eeuw: Félix Nadar. De serie zal in Foam voor het eerst integraal worden getoond.

Nadar, Thora van Loon-Egidius, ca. 1900

Nadar, Thora van Loon-Egidius, ca. 1900. Bron: Museum Van Loon

Daarnaast is binnen de goed bewaarde collectie van Van Loon de historische ontwikkeling en verhouding tussen portretschilderkunst en -fotografie te zien. Tot ver in de twintigste eeuw is de familie Van Loon opdrachten blijven geven aan schilders om hun portretten te laten maken. Vanaf het midden van de negentiende eeuw laat de familie zich ook fotograferen. De portretfotografie varieert van formele carte-de-visites, studio-portretten, kinderportretten en familiealbums van voor de oorlog tot de periode daarna waarin meer in persoonlijke sfeer werd gefotografeerd. De familie laat haar bijzondere waardering voor fotografie blijken door twee nieuwe fotografieopdrachten aan Koos Breukel en Erwin Olaf.

De interieurfotografie geeft een prachtig beeld van hoe het interieur van Museum Van Loon er in de 20e eeuw uitzag toen het huis nog bewoond werd. Het interieur speelde een belangrijke representatieve rol voor de familie en dat is terug te zien op de manier waarop het gefotografeerd is. Bovendien weerspiegelen de foto’s in grote lijnen de huidige inrichting en sfeer van Museum Van Loon.

De tentoonstelling ‘A Family Portrayed’ is te zien van 6 februari tot en met 29 maart 2015. Ga voor meer informatie naar de website van Foam.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!