Finalisten Kunstenaar van het jaar 2015

Naomi, 1995_originalEr kan weer gestemd worden op de finalisten voor de titel Kunstenaar van het jaar 2015. De finalisten zijn Anton Corbijn, Marlene Dumas, Iris van Herpen, Marc Mulders, Erwin Olaf, Daan Roosegaarde, Levi van Veluw en Co Westerik. De titel Kunstenaar van het jaar 2014 ging vorig jaar naar Erwin Olaf. De Kunstenaar van het Jaar wordt bekend gemaakt op 15 oktober 2014. Niet zeker op wie u wilt stemmen? Hieronder een overzichtje van de finalisten.

Anton Corbijn

anton-corbijn-03

Keith Richards gefotografeerd door Anton Corbijn. Bron: Faded + Blurred

Anton Corbijn is een fotograaf die vooral bekend is door zijn foto’s van rock-musici en andere artiesten. Hele generaties zijn opgegroeid met de beelden van Corbijn. Overbekend zijn de foto’s van David Bowie, Miles Davis en Captain Beefheart. Beeldbepalend is hij geweest voor U2 (door bijvoorbeeld de platenhoezen van o.a. The Joshua Tree, Rattle&Hum, Achtung Baby, POP en diverse videoclips te verzorgen) en voor Depeche Mode.

Marlene Dumas

Naomi, 1995_original

‘Naomi’ (1995) door Marlene Dumas. Foto: Peter Cox. Bron: Stedelijk Museum Amsterdam

Marlene Dumas staat vooral bekend om haar tekeningen en aquarellen, die een belangrijk deel vormen van haar werk. Het gaat hierbij om figuren en portretten die direct en trefzeker op het papier zijn neergezet. In haar vroege werk gebruikte zij dikwijls de collagetechniek, later wordt haar werk meer expressionistisch en soms zelfs stripachtig.

Iris van Herpen

PHOTO © PETER STIGTER  FILENAME IS DESIGNER NAME  SPRING/SUMMER 2011

Ontwerp uit collectie ‘Hybrid Holism’ door Iris van Herpen. Bron: Trendland

Iris van Herpen is een modeontwerper. Haar creaties verschijnen niet alleen op catwalks en in fashionmagazines, maar worden ook in binnen- en buitenland geëxposeerd in musea. Zo is haar werk bijvoorbeeld vanaf 11 oktober 2014 te zien bij Booijmans van Beuningen in de tentoonstelling ‘The Future of Fashion is Now’. Van Herpen staat bekend om haar opmerkelijke outfits waarbij zij het traditionele combineert met het innovatieve.

Marc Mulders

9

‘Rozen’ (2010) door Marc Mulders. Bron: Marc Mulders

Marc Mulders is een eigenzinnige schilder, aquarellist, fotograaf en glazenier. Hij is vooral bekend door zijn olieverfschilderijen waarin hij de loop van de natuur volgt. Naast het schilderen heeft Mulders zich de laatste jaren steeds meer toegelegd op het vervaardigen van glas-in-lood-ramen. De bekendste hiervan zijn het raam voor de Nieuwe Kerk (Amsterdam) en de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

Erwin Olaf

04_Hotel_Moscow_-_Room_168_c_Erwin_Olaf

‘Hotel Moscow – Room 168’ door Erwin Olaf. Bron: Build Magazin

Erwin Olaf streeft sinds jaar en dag naar ten minste één vrije productie per jaar. De hoge kosten die daarmee zijn gemoeid, hebben veel te maken met zijn ideeën en vooral ook met de perfectie die hij in zijn werk beoogt. Aan de portretten, want dat is in termen van de fotografie het genre waar hij zich ook in opdracht vrijwel uitsluitend mee bezig houdt, zie je die perfectie wel degelijk. Onzichtbaar zijn de intense, zo niet immense voorbereidingen: het zoeken van de juiste modellen, de styling, de visagie, dan de opname en tot slot de afwerking, zoals digitale bewerking en prints.

Daan Roosegaarde

boo1

‘Garden of Boo’ door Daan Roosegaarde. Bron: Studio Roosegaarde

Daan Roosegaarde is kunstenaar, ontwerper en architect die technologie, architectuur en natuur met elkaar verbindt in tactiele high tech kunstwerken. Met zijn interactieve kunstwerken wil hij de verbeelding prikkelen en een nieuwe droomwereld scheppen. Hij werkt met een team van ontwerpers en techneuten vanuit zijn ateliers in Waddinxveen en Shanghai en werd in 2006 bekend met het interactieve lichtlandschap Dune. Sindsdien wordt zijn werk wereldwijd tentoongesteld zoals in Londen (Tate Modern en V&A), in Tokyo en in Hong Kong. Hij heeft vele internationale prijzen gewonnen.

Levi van Veluw

levi-van-veluw-veneer_iii

‘Veneer III’ (2010) door Levi van Veluw. Bron: Levi van Veluw

De foto series van Levi van Veluw zijn allemaal zelfportretten, getekend en gefotografeerd door de kunstenaar zelf: een solistisch proces. Zijn werken manifesteren zich als elementaire overdrachten waarbij hij het gezicht modificeert tot een object en gecombineerd met andere stilistische elementen creëert hij een derde object met een zeer groot visueel effect. Het werk dat je ziet is daarom geen portret, maar een informatief beeld van kleur, vorm, textuur en inhoud. Het beeld bevat de geschiedenis van een kort creatief proces.

Co Westerik

Co Westerik Man met zichtbare adem

‘Man met zichtbare adem’ (1977) door Co Westerik. Bron: Westerik

Co Westerik houdt zich, als kunstenaar, al zijn hele leven bezig met het menselijk lichaam en de eigenschappen van de menselijke natuur. Je kunt hem een scherpe en strenge observator van de mens noemen. Hieruit ontstaan realistische voorstellingen waarin hij op alledaagse dingen en mensenvlees inzoomt. En hierdoor ontstaat een rare mengeling van figuratieve schilderkunst en de opzettelijke, expressionistische vertekening van de werkelijkheid.

Breng je stem uit op de website van de Kunstweek!

 

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!