Fiona Tan – Ascent, in De Pont in Tilburg

Het onderwerp van Fiona Tan’s tentoonstelling in de Pont is de heilige vulkaan Mount Fuji in Japan. Over Ascent zegt ze “A mountain will always escape a photograph”. Ascent bestaat uit een film en een foto installatie. In het begin loop je in een gang langs allerlei foto’s van de berg Fuji, op formaat van ansichtkaartjes.

Aan het eind van de gang is een soort kleine bioscoop gemaakt voor de bezoekers om op hun gemak de film Ascent te kijken, maar voordat je daar aankomt, kom je eerst The Changeling (2006) van Tan tegen. Dit is een video installatie die de grens opzoekt tussen stilstaande en bewegende beelden. Foto’s van Aziatische schoolmeisjes komen op de wand langs terwijl er een voice over luidt.

fiona tan 3

Fiona Tan: The Changeling, 2006. Video installation. Courtesy the artist, Frith Street Gallery, London and Wako Works of Art, Tokyo


Ascent

Dit idee heeft Tan eigenlijk voortgezet in haar film Ascent. De film zit erg simpel in elkaar, willekeurige foto’s en kiekjes komen langs, waar altijd de berg Fuji op de achtergrond staat, twee voice-overs klinken over de speakers en als er niemand praat zijn er ‘bijbehorende geluiden’ (wind, zand, voetstappen etc.) te horen. De film bestaat uit een montage van ruim 4000 foto’s, die niet door Tan zelf zijn gemaakt. Ze zijn aangeleverd door het publiek, of zijn geselecteerd uit de collectie van het Izu Photo Museum. Sommige foto’s zijn daarom erg wazig en Tan vroeg zich vaak af waarom mensen deze foto’s geüpload hadden.

De film lijkt op het eerste gezicht een documentaire, maar het is geheel fictief. De twee karakters die voorkomen in de film zijn allebei verzonnen. De film duurt 77 minuten en is echt de moeite waard. Het lijkt misschien lang, maar de tijd vliegt als je aan het kijken bent. En alhoewel er niet een heel groot verhaal in zit, is het erg mysterieus en word je meegezogen door de mooie beeldtaal en de fotografie. Het verhaal wordt verteld door een Engels sprekende vrouw en een Japans sprekende man.

fiona tan ascent 1

Fiona Tan, Ascent, 2016. Filmstills


De kijker komt erachter dat de man is overleden door de brieven die de vrouw via de post had gekregen. Hierin vertelt hij voornamelijk over zijn avontuur op de berg Fuji. De film is erg intiem door de simpele filmvorm, maar ook ontroerend en zet je aan het denken. Je krijgt een heel klein deel van de vertelster haar leven te zien, terwijl er alleen maar twee voice overs zijn en willekeurige foto’s van Fuji, of met de berg ergens op de achtergrond. Door naar de film te kijken raak je vanzelf ook gefascineerd door de berg Fuji, als je dat nog niet was natuurlijk.

Wanneer naar haar eigen ideeën over de berg Fuji gevraagd wordt, geeft ze toe dat ze niet had gedacht dat dit haar onderwerp zou worden, omdat ze het nogal een cliché vindt. Ze vocht erg met het feit dat ze dacht niets nieuws te kunnen vertellen.

Fiona tan ascent 2

Ascent, 2016, geregisseerd door Fiona Tan


De film was onder andere te zien op IFFR en EYE international en nu in De Pont in Tilburg. Dit is de tweede tentoonstelling van Tan in Tilburg, de eerste keer was in 2003 en dat was haar eerste grote tentoonstelling in Nederland. Nu is Ascent te zien in de nieuwe vleugel van de Pont, en wordt beschreven als een ‘meeslepende audiovisuele ervaring’.

Ascent van Fiona Tan is te zien in de Pont van 11 februari tot 11 juni 2017

Afbeelding heading: Fiona Tan: Ascent (2016). Film still. Courtesy the artist, Frith Street Gallery, London and Wako Works of Art, Tokyo.

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl