Foto-expositie Kijk niet om

Op een uitvergrote foto in de expositie Kijk niet om is op een mobiele telefoon een vrouw te zien. De lachende jonge vrouw is Tatiana, vermoord door bendegeweld in El Salvador. Fotograaf Marielle van Uitert: “Het zegt niets als ik vertel dat in El Salvador elk uur een moord plaats vindt. Wel als ik Tatiana Rivera laat zien, pas 21 jaar oud, moeder.” De familie gaf haar toestemming om het politie-onderzoek en de begrafenis van Tatiania in beeld te brengen.

Foto-expositie Kijk niet om

Op 2 februari wordt in Nationaal Monument Kamp Vught de foto-expositie ‘Kijk niet om’ geopend, met een keuze uit het recente werk van oorlogsfotograaf Marielle van Uitert (1973). Zij is dan net terug van een reis naar de frontlinie van Mosul in Irak. Marielle maakt sinds 2008 fotoreportages in opdracht en op eigen initiatief in oorlogs- en conflictgebieden.  In november 2016 verscheen haar derde fotoboek ‘Duizend ogen’ bij Uitgeverij de Geus. In ‘Kijk niet om’ is een aantal recente foto’s te zien, naast nog niet eerder gepubliceerde foto’s. De expositie bevat rauwe oorlogsfoto’s, gecombineerd met indringende en ontroerende portretten van burgers die leven met de dreiging van oorlogsgeweld. Het werk is gegroepeerd opgesteld in vier denkbeeldige continenten.

Foto-expositie Kijk niet om

In 2013 ontwikkelde Nationaal Monument Kamp Vught met Marielle een eerste expositie ‘Blik op de oorlog’. ‘Kijk niet om’ biedt nieuwe beelden, nieuwe invalshoeken en nieuwe conflicten. Marielle ontmoette vluchtelingen uit landen als Syrië en Afghanistan in (tijdelijke) opvangkampen in Griekenland en Turkije, bij de grenzen en reisde ‘undercover’ mee op een trein met vluchtelingen door de Balkan. Hier maakte zij de foto die gekozen is als blikvanger voor de expositie: een jongetje in een bus waarmee vluchtelingen werden vervoerd van Kroatië naar Hongarije.

De expositie is te zien van 2 februari t/m 18 juni 2017. Lees meer op www.nmkampvught.nl.

Deze foto-expositie is met een bijdrage van € 2.500 mede mogelijk gemaakt door afdeling Noord-Brabant van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!