Fotobroek de Ramp

Fotoboek de Ramp

De publicatie van het fotoboek De ramp uit 1953, is een uitgave van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels waarvan de baten ten goede kwamen aan het Nationaal Rampenfonds. Alle betrokkenen, zoals auteur, fotografen, vormgever, lithografen, drukkers en binders hebben anoniem en deels belangeloos meegewerkt.

Dit boek, dat in een oplage van meer dan 600.000 exemplaren is verschenen, maakt inmiddels deel uit van het collectieve geheugen van veel Nederlanders.In de jaren vijftig ontstond een kentering van persfotografie naar documentaire fotografie, waar de fotoregistratie van de watersnoodramp één van de eerste voorbeelden is.

Fotoboek de ramp

De persfotografie stond in de jaren vijftig op een kantelpunt naar documentaire fotografie met de registratie van de Watersnoodramp als een van de eerste voorbeelden ervan.

Uit onderzoek is gebleken dat veel bekende Nederlandse fotografen die destijds nog aan het begin van hun carrière stonden, direct na de ramp naar de plek des onheils zijn afgereisd om fotografisch verslag te doen. Bij velen van hen is de voor hun typerende stijl van fotograferen in die series terug te zien.

Het boek verschijnt bij een tentoonstelling van de betreffende fotoreeks in het Watersnoodmuseum.

Fotoboek de Ramp

Het Prins Bernhard Cultuurfonds draagt € 5.000 bij aan Uitgeverij Komma voor de publicatie van het fotoboek.

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!