Fotograaf Frank Peters en zijn fine art fotografie

Fotograaf Frank Peters gebruikt het landschap als zijn werkplek. Tijdens reizen in het buitenland zoekt hij de mooiste plekjes in het landschap op en dat doet hij ook aan de kust van thuisbasis Zeeuws-Vlaanderen. De landschappen legt hij vast met lange sluitertijden en tovert hij om tot serene beelden. “Ik leg er zoveel van mezelf in dat ik ze zie als unieke kunstwerken”. In de loop der jaren is Peters’ werk steeds minimalistischer geworden en werkt hij vaker in zwart-wit.

Met zijn werk probeert Peters vaak een verhaal uit te beelden. Aan de kust wist hij meteen een plekje aan te wijzen waar hij een foto met een sterk beeldend verhaal heeft genomen: “Een van die twee palen die daar in het water staan heb ik gefotografeerd met op de voorgrond al die andere palen van de golfbreker. De voorgrond lijkt op een hoop mensen dat bij elkaar in een groep staat met op de achtergrond slechts één iemand die al het water in is gelopen. Deze compositie deed mij denken aan het verhaal van Mozes die als eenzame leider zijn volk door de zee loodst”, vertelt Peters.

Mozes, Nieuwvliet, Zeeuws-Vlaanderen, the Netherlands, 2018

Mozes, Nieuwvliet, Zeeuws-Vlaanderen, the Netherlands, 2018

Werk in opdracht

Naast het creëren van fine art beelden werkt Peters in opdracht als cameraman en schrijft hij reisartikelen voor tijdschriften. Zo heeft hij al heel wat mooie landschappen vastgelegd. Het vele reizen begon al toen hij nog een opleiding aan de fotovakschool volgde. Peters: “Ik heb mijn opleiding wel afgemaakt maar geen examens gedaan. Je moest toen 500 gulden per examen betalen en het waren er een stuk of 3. Ik had het geld wel maar ik deed daar liever iets mee om m’n portfolio op te bouwen, zodat ik iets kon laten zien wanneer ik ging solliciteren. Toen heb ik met dat geld een reis naar Zwitserland gemaakt waar ik door de bergen ben getrokken.” Inmiddels heeft Peters een vol portfolio en heeft hij veel door Europa gereisd, maar ook in Amerika en Indonesië.

Track, Scuol, Unterengadin, Switzerland

Track, Scuol, Unterengadin, Switzerland

Peters: “Soms komt het ook weleens voor dat ik iets moet doen dat niet zo leuk is, zoals klussen in huis of tuin. Niks voor mij, kan dodelijk saai zijn, maar daar moet je toch doorheen. Daar is de foto Escape from Monotony op gebaseerd. Op de foto zijn aardappelvelden te zien nog voordat er iets groeit. De heuveltjes die gemaakt zijn geven heel veel diepte aan het beeld maar het is ook heel monotoon door alle rechte lijnen en het zwartwit. De lijnen wijzen uiteindelijk naar een kleine lichtplek op de horizon: dat is het punt van ontsnapping.”

Escape from Monotony, Groede, Zeeland, the Netherlands, 2018

Escape from Monotony, Groede, Zeeland, the Netherlands, 2018

Fine Art Fotografie

Peters is het liefst bezig met fine art fotografie. “We leven in een snelle maatschappij, maar van nature ben ik eigenlijk best langzaam en neem ik ook graag de tijd om mijn foto’s te maken. Daarom past die lange sluitertijd zo goed bij me. Dat is een vorm van fotografie die je simpelweg niet snel kunt uitoefenen; het vergt tijd en geduld”, vertelt Peters. In elk werk zit veel kennis, tijd en energie; Peters beschouwd zijn werken daarom als uniek. “Een schilder is lang bezig met een schilderij, een beeldhouwer met een beeldhouwwerk en ik met het nemen en bewerken van een foto. Ik verkoop mijn fine art foto’s dan ook maar één keer of in zeer gelimiteerde oplage. Zo blijft het werk uniek; dat past goed bij deze vorm van fotografie”, aldus Peters.

Fotograaf Frank Peters

Voor meer informatie over het werk van Frank Peters kun je zijn website bezoeken, of klik hier om een kijkje te nemen op zijn Instagram. Ook wordt zijn werk door Online Galerij op Artsy vertegenwoordigt.

Femke van Leeuwen
femke@onlinegalerij.nl

Als redacteur van Online Galerij probeer ik de zakelijke en artistieke dualiteit in de kunst te balanceren. Ik ben altijd opzoek naar een interessante invalshoek van een verhaal dat zowel toegankelijk is voor het grote publiek, maar ook de artistieke kwaliteit waarborgt. Zo breng ik het beste van kunst en commercie samen in de artikelen van Online Galerij.