Fotograaf William Klein

Fotograaf William Klein - william-klein-Simone-Nina-Piazza-di-Spagna-William Klein geboren in 1928 in New York groeide op in een arme Joodse familie. In de jaren 30 kreeg hij te maken met antisemitisme op school en in zijn straat waar hij opgroeide als een joodse jongen. Zijn vrienden herinneren hem als een sarcastische en slimme jongen die van kunst en musea hield. Vanaf zijn twaalfde was Het museum van moderne kunst als een tweede thuis voor hem. Op zijn veertiende begon hij sociologie te studeren en op zijn achttiende ging hij in het leger werken als een radio operateur in Duitsland voordat hij zijn studie afrondde.   William vestigt zich in Parijs en bemachtigt een beurs om aan de Sorbonne te studeren. Hij ontmoet in die periode kunstenaar Fernand Léger en volgt een opleiding tot schilder. Het is Léger die Klein aanmoedigt om op straat te werken. Hoewel Klein als kunstenaar al snel beroemd wordt kiest hij halverwege de jaren ‘50 toch voor de fotografie.   Klein fotografeert als een kunstenaar en ontwikkelt een revolutionaire stijl. Zijn wazige, grofkorrelige en onscherpe foto’s, het gebruik van een hoog contrast en groothoeklenzen. Klein krijgt het imago van de ‘anti-fotograaf’ en zijn rauwe en onconventionele werk staat in schril contrast met het ideaalbeeld van ‘the American Dream’ en wordt Rome-1960-Vogue-C

Fotograaf William Klein

William Klein geboren in 1928 in New York groeide op in een arme Joodse familie. In de jaren 30 kreeg hij te maken met antisemitisme op school en in zijn straat waar hij opgroeide als een joodse jongen. Zijn vrienden herinneren hem als een sarcastische en slimme jongen die van kunst en musea hield. Vanaf zijn twaalfde was het museum of modern art als een tweede thuis voor hem. Op zijn veertiende begon hij sociologie te studeren en op zijn achttiende ging hij in het leger werken als een radio operateur in Duitsland voordat hij zijn studie afrondde.

William vestigt zich in Parijs en bemachtigt een beurs om aan de Sorbonne te studeren. Hij ontmoet in die periode kunstenaar Fernand Léger en volgt een opleiding tot schilder. Het is Léger die Klein aanmoedigt om op straat te werken. Hoewel Klein als kunstenaar al snel beroemd wordt kiest hij halverwege de jaren ‘50 toch voor de fotografie.

Klein fotografeert als een kunstenaar en ontwikkelt een revolutionaire stijl. Zijn wazige, grofkorrelige en onscherpe foto’s, het gebruik van een hoog contrast en groothoeklenzen. Klein krijgt het imago van de ‘anti-fotograaf’ en zijn rauwe en onconventionele werk staat in schril contrast met het ideaalbeeld van ‘the American Dream’ en wordt slecht ontvangen.

Fotograaf William Klein - william-klein_dance

Fotograaf William Klein - william-klein_st_patricks2

Fotograaf William Klein - william-klein-kid-gun-

Fotograaf William Klein - william-klein-Dance-happening-Tokyo-1961

William Klein - william-klein-italy

Fotograaf William Klein - william-klein-women

Evelyn Isabella Nena Mirrors on roof, New York 1962 Vogue © William Klein

Bronnen: www.straatfotografie.nl, www.designboom.com

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!