Fotografie op PAN Amsterdam

Schim craquele 150x150Er is heel erg veel te zien tijdens PAN Amsterdam, dus misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Ben je bijvoorbeeld op zoek fotografie op PAN Amsterdam? Dan heb je geluk, want in dit bericht hebben wij een aantal deelnemers uitgelicht die op PAN interessante werken in deze categorie laten zien: Flatland Gallery, Eduard Planting Gallery en Kahmann Gallery.

Flatland Gallery

Flatland Gallery is een Nederlandse galerie voor hedendaagse kunst, opgericht in 1984 door Martin Rogge, en gevestigd in Amsterdam. De galerie staat internationaal bekend in het veld van hedendaagse fotografie en staat daarnaast ook hoog aangeschreven in de velden van film, video, installaties, sculpturen, schilderijen en tekeningen. Het succes van Flatland Gallery de afgelopen drie decennia kan worden toegeschreven aan zowel zijn kosmopolitische visie als zijn onafhankelijke standpunt. De galerie onderscheidt zich door lange samenwerkingsverbanden aan te gaan  met onbekende kunstenaars, en deze naar het internationale niveau te brengen. Dit jaar staan zij op de PAN met werk van onder andere Katharine Cooper, Ruud van Empel en Erwin Olaf.

2.2

Katharine Cooper, Stacy and the Little Stranger, Harare, Zimbabwe, 2013, Black & White Ilford film, printed by Atelier Choi on Ilford fibre-based silver gelatin paper, courtesy Flatland Gallery (Amsterdam)
Stacy and the Little Stranger
Een van de objecten waarmee Flatland Gallery dit jaar op de PAN staat is ‘Stacy and the Little Stranger‘ door Katharine Cooper. ‘Les Blancs Africains’ bestaat uit foto’s die Cooper in 2013 heeft gemaakt in Zimbabwe en Zuid Afrika, landen waar zij tot haar negentiende leefde voordat ze naar Arles vertrok. In Arles rondde ze een paar jaar later de academie voor fotografie cum laude af. Met haar onderwerp, de blanke Afrikanen, gaat Cooper uiterst respectvol om. De kwaliteit en intensiteit van haar werk herinneren aan Diane Arbus, Sally Mann en Dorothea Lange. De prints van Cooper zijn analoge afdrukken, gemaakt door Atelier Choi (de printer onder meer van Bettina Rheims, Helmut Newton en Nan Goldin). Met de serie ‘Les Blancs Africains’ ontving Cooper in 2013 de prestigieuze fotografieprijs van de Academie des beaux-arts in Parijs.
Flatland Gallery staat op PAN bij stand 106.

Eduard Planting Gallery

Eduard Planting Gallery specialiseert zich in de koop en verkoop van twintigste-eeuwse en hedendaagse fotografie door (internationaal) bekende kunstenaars. Daarnaast geven zij ook aandacht aan opkomend talent. Daarnaast bedenkt de galerie spannende combinaties qua stijl en gebruikte technieken. Op die manier ontstaat een interessante mix die een goed beeld geeft van de mogelijkheden van fotografie over de afgelopen 60 jaar. Eduard Planting Gallery laat dit jaar op de PAN werk zien van onder andere

2.3

Ode to Rigaud’s Louis XIV, E2 (Elizabeth Kleinveld en Epaul Julien), C-print 120 x 85 cm Gesigneerd, getiteld, gedateerd en genummerd aan de achterzijde, Verona, 2013.

Ode to Rigaud’s Louis XIV
Een van de objecten waarmee Eduard Planting gallery op PAN staat is ‘Ode to Rigaud’s Louis XIV‘ door E2 (Elizabeth Kleinveld en Epaul Julien). De foto komt uit E2’s serie ‘In Empathy We Trust’. Kleinveld en Julien komen allebei uit New Orleans en werken samen onder de naam E2. Zij willen met ‘In Empathy We Trust’ een discussie voortbrengen over de gevolgen van stereotypes, en hoe deze kunnen leiden tot vooroordelen en discriminatie. Hierom besloten zij om nieuwe versies te maken van iconische schilderijen, foto’s en meer. Op de foto ‘Ode to Rigaud’s Louis XIV’ is de Italiaanse fotograaf Maurio Fiorese te zien als Louis XIV. In het originele schilderij van Rigaud is het uiterlijk van Louis XIV geïdealiseerd, Louis was namelijk al in de zestig, wat vrij oud is voor de zeventiende en achttiende eeuw. Daarnaast leed hij ook aan allerlei ziektes en kwalen. Onder de oppervlakte van een koning, bevond zich een fragiele man. Dit beeld is parallel aan het werk E2: Mauro Fiorese had een paar maanden voordat deze foto werd genomen een ernstig auto ongeluk, de ‘scepter’ in zijn hand is zijn eigen wandelstok.

Eduard Planting Gallery staat op PAN bij stand 121.

Kahmann Gallery

Kahmann Gallery is een galerie waar de intentie in het begin vooral gericht was op Nederlandse fotografie. De aandacht is in de loop van de tijd echter verbreed, en presenteert de galerie nu zowel werk van nationale als internationale fotografen. Kahmann Gallery heeft de ambitie om een grotere rol in de internationale kunstbeurzen te spelen. Zij specialiseren in de verkoop van bijzondere fotografie die de geschiedenis zal doorstaan of al geschiedenis heeft gemaakt. Naast vintage fotografie uit 1950 tot 1970 representeert de galerie tijdloos en eigentijds werk van hedendaagse en opkomende fotografen. Kahmann Gallery staat dit jaar op PAN met werk van onder andere Schilte & Portieltje, Sanne Sannes, Jeroen Toirkens, Machiel Botman, Linelle Deunk, Jasper krabbé, Frank W. Ockenfels 3 en Rutger ten Broeke.

Schim craquele 150x150

Schim, Casper Faassen, gedrukt op setasand, 150×150 cm.

Schim
Een van de objecten waarmee Kahmann Gallery op PAN staat is ‘Schim’ door Casper Faassen. ‘Schim’ is een foto gedrukt op setasand, en daarna bewerkt, waardoor een soort craquele bovenlaag is ontstaan. Schoonheid is een centraal thema binnen Faassens werk. Stilte, eeuwigheid en schoonheid worden in Faassens werk geplaatst tegen een achtergrond van schijnbaar verval. Dit verval is vooral zichtbaar in de behandeling van de gebruikte materialen. Faassens fotografische werken zijn opgebouwd als schilderijen met verschillende imaginaire en fysieke lagen, die de kijker zowel het gevoel van afstand als van een voyeuristische aanwezigheid geeft.

TEKST: Sanne Vriens

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij opgezet om kunst en cultuur toegankelijker te maken voor hemzelf en het grote publiek. Gaandeweg bleek online galerij voor hem de plek waar liefde voor kunst en cultuur begint