Bas Meeuws

Bloemstilleven van Fotograaf Bas Meeuws

Bas Meeuws is een jonge fotograaf, die het traditionele, Hollandse genre van het bloemstilleven nieuw leven inblaast. Meeuws componeert zijn foto’s zoals de oude meesters dat deden: bloem voor bloem, één en al luxe en pracht. Het resultaat is gelaagd werk, dat de tijd overstijgt.

Meeuws is geboren in 1974 in Heerlen, en groeide op in het dorp Spaubeek. Na het atheneum rondde hij een hbo-opleiding tot fysiotherapeut af, later specialiseerde hij zich tot manueel therapeut. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Op het terrein van digitale fotografie is hij autodidact en allround. Hij bekwaamde zich in documentaire-, portret-, natuur- en kinderfotografie. Pas in het bloemstilleven kwamen al zijn interesses samen: “schoonheid, natuur, technische uitdaging, betekenis en kunst”.

Bas Meeuws

Untitled #114

Wat voor fotograaf is Bas?

Volgens Meeuws is het creëren van schoonheid zijn belangrijkste doel. Hij wil echte, tijdloze schoonheid brengen in het leven van alledag. Plezier en verrukking, daar gaat het om. De pracht spat inderdaad van zijn weelderige werken af. Bloemen zijn ideale objecten om zijn eerste doel te bereiken, stelt Meeuws. Ze hebben kleur, geur en bijzondere vormen. In de natuur verleiden bloemen bijen en andere insecten met die eigenschappen, maar ze werken ook voor mensen, al vanaf de vroegste geschiedenis van de mensheid.

De fotograaf verdiept de schoonheidservaring verder, omdat zijn werk expliciet gebaseerd is op de stillevens uit de zeventiende eeuw heeft het nauwe banden met de geschiedenis en tradities in de kunst.

Met al hun gepolijste digitale schoonheid roepen de foto’s echo’s op van de Hollandse Gouden Eeuw: de drukke commercie, de waardering voor tulpenbollen en onafhankelijkheid, de kunstenaarswerkplaatsen, etc. Meeuws is geïntrigeerd door het functioneren van bloemstillevens in de zeventiende eeuw. “Ik probeer de gevoelens van de kijkers van toen bij mezelf op te roepen”.

Bas Meeuws

Untitled #122

Ontwikkeling

Hoewel Meeuws pas sinds 2010 bezig is met het vervaardigen van bloemstillevens, heeft zijn werk een duidelijke ontwikkeling doorgemaakt. Zijn eerste werken hadden veel weg van de bloemstillevens uit de vroege zeventiende eeuw. In die aanvangsperiode waren de bloemen in een plat vlak tot boeket gearrangeerd, en ze waren stuk voor stuk zichtbaar. De compositie was frontaal en sterk symmetrisch. Meeuws begon ook met een dergelijke opbouw in zijn werken. Maar waar de ontwikkeling van het zeventiende-eeuwse bloemstillevengenre zich over decennia uitstrekte, kon Meeuws die sterk versneld doormaken. Hij experimenteerde met diepte, belichting, opbouw en compositie. Hij verruilde zijn zwarte studioachtergrond voor, vooralsnog, donkere kleurschakeringen. Hij breidde ook zijn bloemenbibliotheek uit, die hij in 2010 druk aan het vullen was.

Daarom is het voor werken uit dat jaar nog mogelijk om in te schatten in welk seizoen hij ze maakte. In de jaren erna heeft hij de beschikking over een uitgebreide database van planten uit alle seizoenen. Zijn bezoeken aan de Hortus Bulborum in Limmen betekenden een belangrijke impuls voor zijn werk. In deze bollentuin worden met veel toewijding historische tulpenrassen en andere bolgewassen gekweekt. Meeuws vertrok er ieder jaar met de meest fantastische viruszieke tulpen.

Schoonheid en natuur, techniek en historie, gelaagdheid en kunst. Meeuws weeft al deze aspecten samen tot stralende werken, prachtig gecomponeerd, met liefde bewerkt. Hij behoudt de rijkdom en luister van het verleden. Maar met de digitale fotografie zit hij zijn bloemen zo op de huid, dat ze heel dichtbij komen, en onmiddellijk raken. Voortaan is het altijd lente.

Bas Meeuws

Untitled #121

Voor meer informatie bezoek de website van Bas Meeuws of stuur een mail naar info@onlinegalerij.nl

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl