Fotografisch kunstenaar Jimmy Nelson presenteert de Preservation Robot

Fotografisch kunstenaar Jimmy Nelson presenteert de ‘Preservation Robot’ op Technologie Festival SXSW. Een zelfstandige technologie die homogenisering bestrijdt door het massaal bewaren en verspreiden van de wereldwijde rijkdom aan inheemse culturen. Tijdens South by Southwest Interactive Festival in Austin (Texas) de ‘Preservation Robot’ onthuld. De ‘Preservation Robot’ is de eerste technologie ooit die autonoom zijn (digitale) pijlen richt op de culture homogenisering als gevolg van de steeds groter wordende verspreiding van de Westerse cultuur.

De robot, live ‘losgelaten’ op het SXSW podium, plaatst onophoudelijk een stortvloed aan foto’s van inheemse culturen in de open ruimten van het internet in een poging om deze beelden overal ter wereld in online searches op te laten ‘poppen’. De ‘Preservation Robot’ gebruikt de kracht en de verregaande verspreiding van het internet tegen zichzelf door de Westerse wereld te confronteren met de  schoonheid van culturele identiteit. Dit is fotografisch kunstenaar Nelson’s antwoord op homogenisering.

Fotografisch kunstenaar Jimmy Nelson presenteert de ‘Preservation Robot’ op Technologie Festival SXSW

Fotografisch kunstenaar Jimmy Nelson presenteert de ‘Preservation Robot’ op Technologie Festival SXSW

Fotografisch kunstenaar Jimmy Nelson

Nelson is de afgelopen dertig jaar tot de verste uithoeken van de wereld doorgedrongen om in contact te komen met de laatste nog bestaande inheemse culturen en deze vast te leggen met zijn camera. In zijn ogen is het wereldkundig maken van de rijkdom en verscheidenheid van inheemse culturen een uitgelezen manier om hun tradities en levensstijl te bewaken. Ook stimuleert het culturele diversiteit in brede zin, hetgeen de mens bijzonder en uniek maakt.

Nelson die de afgelopen decennia een zorgwekkende afname aan culturele diversiteit heeft waargenomen, gebruikt de ‘Preservation Robot’ om dit proces te bestrijden. Door het internet tegen zichzelf te laten keren. Letterlijk.

Bezoek de website hier

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!