Modeprinses Grace Kelly in Paleis het Loo

Grace Kelly in Paleis het LooVan burgermeisje naar Hollywoodactrice naar prinses van Monaco. Grace Kelly was een voorbeeld voor velen, door haar gedrag en door haar stijl. De tentoonstelling in Paleis het Loo in Apeldoorn laat zien hoe zij deze status van modeprinses verkreeg. De enige logische plek om een tentoonstelling over een prinses te houden is op een Paleis. Aangezien Nederland niet zoveel paleizen heeft, kwalificeert Paleis het Loo al snel.

Mede door de sfeer die al rond de locatie hangt komt de expositie nog beter tot zijn recht. Alle stukken zijn in een kalme omgeving tentoongesteld. De ruimtes zijn zwart of wit en laten je focussen op de objecten. Er zijn geen onnodige versieringen in de ruimtes. Alleen functionele stukken die alleen maar een extra dimensie toevoegen. Het getuigd van dezelfde stijl die Grace in haar leven doorvoerde.

Schermafbeelding 2014-06-21 om 19.51.13

Van ster tot prinses

Compleet chronologisch loop je langs het leven van Grace heen. Van haar filmcarrière, tot ontmoeting met prins Rainier van Monaco, haar huwelijk en haar latere leven. Per ruimte worden er beelden getoond, uit films of van persoonlijke gebeurtenissen, staan er mannequins met kleding van de prinses en worden er kleine getuigenissen van bijvoorbeeld haar bruiloft getoond.

Schermafbeelding 2014-06-21 om 19.50.24

De opbloeiende liefde tussen Grace en Rainier is bijvoorbeeld weergeven door enkele brieven die zij elkaar schreven. Het begon allemaal met een simpel bedankbriefje aan Rainier. Deze kleine attenties die door de expo heen te zien zijn, maken het geheel zoveel beter. Ze geven een persoonlijke sfeer aan een tentoonstelling die anders vrij verwijderd van de prinses had kunnen zijn. Het fenomeen Grace Kelly wordt niet belicht maar juist haar menselijkheid en stijl.

Schermafbeelding 2014-06-21 om 19.51.00

Persoonlijke stijl

Dat Grace een stijl had waar iedereen bewondering voor had is duidelijk. Voor velen is zij nog steeds een inspiratie. Haar gevoel voor stijl is te verklaren dankzij haar modellen carrière voordat zij de filmwereld betrad. Enkele foto’s uit deze tijd laten de ongekunstelde schoonheid van deze vrouw zien.

Schermafbeelding 2014-06-21 om 19.50.34

Als Oscar-winnende actrice kreeg zij ook toegang tot de beste ontwerpers uit die tijd. Deze connectie met mode werd alleen maar groter wanneer zij prinses was geworden. Een jaloersmakende collectie van kleding van onder andere Dior, Chanel, Balenciaga, Madame Grès en Yves Saint Laurent zijn te zien. Stuk voor stuk zijn het simpele outfits met een ongekend niveau van glamour. Ze ging nooit over de top maar was altijd stijlvol en volgde de trends van die tijd. Grace droeg bijvoorbeeld een jurk uit de Mondriaan-collectie van Yves Saint Laurent.

Schermafbeelding 2014-06-21 om 19.51.25

Het onbesproken

Het sprookje van Grace eindigde abrupt door een auto-ongeluk. Het blijft onbesproken in de tentoonstelling. De sprookjesachtig kant van haar leven wordt in stand gehouden en dat is niet bezwaarlijk. Zo willen we deze modeprinses het liefste onthouden. Het hoofdstuk van haar dood zou alleen afbraak hebben gedaan aan de stijlvolle tentoonstelling over haar leven.

Schermafbeelding 2014-06-21 om 19.50.44

De tentoonstelling over prinses Gracia van Monaco is nog te zien tot en met 26 oktober. Bovenop de normale entreeprijs moet er een toelage betaald worden voor de expositie.

Koop hier uw online tickets en maak gebruik van dit speciale online tarief!

Tekst: Caitlyn Terra

Foto’s: Menno Mulder Photography (bron: www.paleishetloo.nl)

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl