Grasmodderpaard en andere vieze woorden – Fuck Off 2 in het Groninger Museum

Grasmodderpaard Qin Ga - Fuck Off 2 in het Groninger Museum “Het grasmodderpaard, in Mandarijn “Cao Ni Ma” (草泥; pinyin: cǎo ní mǎ) is een van de tien Baidu-godheden van het internet en wordt verondersteld een lieflijk soort alpaca te zijn, maar in werkelijkheid is het woord afgeleid van (pinyin: cào nǐ mā), dat zich alleen in tonemen ervan onderscheidt en “neuk je moer” betekent” (Bron: nl.wiktionary.org). Juist. Dat is dus de staat waarin China zich verkeert. Door de zware censuur van de staat op internet zijn heel veel woorden verboden, en worden nieuwe woorden bedacht, om toch te kunnen uiten wat je wil. De tentoonstelling Fuck Off 2, gecureerd door Chinese politiek activist en kunstenaar Ai Weiwei, laat pijnlijk hard zien wat er mis is met de Chinese staat. En tegelijkertijd is de tentoonstelling ook nog eens ontzettend goed.

Grondwet

Grondwet Jin FengWat voor mij nieuwe informatie was, is dat China een grondwet heeft. Gezien de dingen die de staat allemaal doet: mensen zonder reden arresteren of huisarrest opleggen, censuur opleggen voor internet, journalistiek en kunst, de natuur om zeep helpen en ga zo maar door, had ik nooit beseft dat China toch een redelijk deugdelijke grondwet kan hebben. Dat is dus wel zo. In het kunstwerk Signboard (2010) van Jin Feng staan een aantal grondwetartikelen uitgeschreven: “De Staat respecteert en waarborgt mensenrechten”. “Burgers van de Volksrepubliek China hebben vrijheid van meningsuiting, en het recht te publiceren, samen te komen, de demonstreren en zich te verenigen”. “De staat organiseert en bevordert de bebossing en de bescherming van bossen”. Al deze, en nog veel meer grondrechten worden door de staat geschonden, omdat er geen controlerende macht is. De staat kan doen wat zij wil.

Chinese kunstenaars zijn ontevreden, en spreken zich uit tegen deze autoriteit, gesteund door de Chinese grondwet. Ai Weiwei, die ook activist is, maakt zoals veel Chinese kunstenaars, sterk politiek geëngageerd werk. Dit wordt hem niet in dank afgenomen, hij is dan ook gevangen genomen zonder officiële aanklacht, en toen daar vanuit verschillende overheden en mensenrechtengroeperingen een stokje voor werd gestoken in huisarrest geplaatst voor belastingontduiking. Op dit moment is zijn paspoort afgenomen en kan hij dus niet reizen. Deze tentoonstelling heeft hij op afstand gemaakt.

Grasmodderpaard – Fuck Off 2

Ninety-Nine Cloud Ma YiEr zijn veel verschillende manieren waarop Chinese kunstenaars de staat vertellen ‘to fuck off’. De kunstenaar Qin Ga maakte in 2009 het werk Grass Mud Horse: een alpaca op een enorme sokkel. Uit de sokkel komt om de zoveel tijd een muziekje met een kinderstem die het Gras Modder Paard Liedje zingt. In 2013 heeft Qin een emmer autolak over de alpaca en de sokkel heen gegooid, wat mij doet denken aan Marc Bijl.

Ook de seksuele moraal, het milieubeleid en religieuze minderheden worden verdedigd in de kunst. De Chinees Islamitische kunstenaar Ma Yi heeft foto’s gemaakt van Chinese moslims, allemaal met een wit recht hoedje op. Deze heeft hij gerangschikt in een veld met in totaal 99 foto’s. Het getal 99 staat in de Islam voor alomvattend, het betekent meer dan een afgerond getal als 100. Ook heeft Allah 99 eigenschappen.

Fuck Off 2 is een vervolg op Fuck Off, een tentoonstelling die in China werd gehouden, en na vier dagen door de staat werd ontbonden. Er moet nog heel wat veranderen voordat een tentoonstelling als deze, of zelfs een veel mildere tentoonstelling, in China zelf gehouden kan worden.

Fuck Off 2 is nog tot 17 november te zien in het Groninger Museum.

Tekst en foto’s: Grietje Hoogland
www.grietjeschrijft.blogspot.com

Literatuurtip

Ao Wei Wei - Never Sorry

Online Galerij
gastauteur@onlinegalerij.nl