Gratis kunst en cultuur Amsterdam

indexAls je kunst en cultuur wilt beleven, zit je in Amsterdam op de juiste plaats! Maar musea en culturele evenementen bezoeken kan best een dure bedoeling zijn. Daarom hebben wij voor iedereen die zijn geld liever in zijn portemonnee laat zitten, een lijstje samengesteld van gratis culturele activiteiten in Amsterdam: van kunst bekijken tot concerten bijwonen, er zijn meer gratis dingen te beleven in Amsterdam dan je denkt!

Gratis kunst: bezoek een galerie!

spiegelkwartier-4

Spiegelkwartier. Foto: John Bosensell. Bron: Saevisundis

Er zijn meer dan 140 galeries in Amsterdam, waar je altijd gewoon gratis naar binnen mag lopen! In het Spiegelkwartier en de Jordaan bevinden zich heel veel mooie galeries, maar ook op andere plekken in Amsterdam zijn mooie galeries te vinden. Als je dan galeries gaat bezoeken, moet je natuurlijk wel langs één van de beste galeries van Amsterdam. In dit bericht hebben wij de tien beste galeries van Amsterdam voor je op een rijtje gezet.

Gratis muziek: Lunchconcerten in het Concertgebouw!

HetConcertgebouw'sNachts_4

Het Concertgebouw, Amsterdam. Bron: Het Concertgebouw

In het Concertgebouw zijn gratis Lunchconcerten bij te wonen. Deze concerten vinden iedere woensdag plaats om half één, van september tot en met juni. De programma’s van de Lunchconcerten worden steeds een week van tevoren bekendgemaakt op de website van het Concertgebouw. De Lunchconcerten variëren van openbare repetities door het Koninklijk Concertgebouworkest en concerten van conservatoriumensembles, tot kamermuziek door jong aanstormend talent. De programmering is zeer breed, en biedt voor ieder wat wils: klassieke en romantische muziek komen volop aan bod, maar u kunt ook kennismaken met hedendaags repertoire. Ga voor meer informatie naar de website van Het Concertgebouw.

Gratis tentoonstelling: de Schatkamer van het Stadsarchief!

image

Schatkamer in het Stadsarchief Amsterdam. Foto: Ton van Rijn. Bron: Stadsarchief Amsterdam

In het Amsterdamse Stadsarchief zijn mooie tentoonstellingen te bezoeken, maar ja, daar moet je natuurlijk wel voor betalen. Gelukkig is er de Schatkamer: in deze prachtige gerestaureerde goudkluis is een vaste tentoonstelling te bezoeken. De tentoonstelling bestaat uit een aantal van de meest bijzondere archiefschatten die het Stadsarchief te bieden heeft. Je mag ten alle tijden dat het Stadsarchief open is gratis de Schatkamer binnenlopen! Ga voor meer informatie naar de website van het Stadsarchief Amsterdam. Heb je stiekem toch wel wat geld te besteden loop dan zeker binnen bij de tentoonstelling Breitner in Amsterdam en bewonder Amsterdam op zijn mooist!

Gratis muziek: concerten in het Conservatorium van Amsterdam!

Conservatorium Amsterdam

Het Conservatorium van Amsterdam. Bron: Conservatorium van Amsterdam

In het Conservatorium van Amsterdam zijn zo’n beetje iedere dag gratis concerten bij te wonen, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Jazz, klassiek, pop, opera: er is voor ieder wat wils bij het Conservatorium. Ga naar de website van het Conservatorium van Amsterdam voor meer informatie en het volledige programma.

Gratis open podium, exposities en meer: de Openbare Bibliotheek Amsterdam!

BibliotheekOBA_2

Centrale bibliotheek, Amsterdam. Bron: Wikipedia

In de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) zijn veel verschillende gratis activiteiten. Op iedere laatste zaterdag van de maand is er een open podium te bezoeken, hier kan iedereen een eigen gedicht of verhaal voor komen dragen. Je zou dus ook zelf het podium op kunnen klimmen! Als naar andermans schrijfsels luisteren niks voor je is, kan je ook nog iedere dag een uitzending van OBA Live bijwonen, een dagelijks radiocafé met gasten uit de wereld van kunst, cultuur, politiek en maatschappij. Daarnaast zijn er ook nog gratis exposities te bezoeken op verschillende locaties. Ga voor meer informatie en het volledige programma naar de website van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Gratis in de zomermaanden: het Vondelpark Openluchttheater!

vondelpark-openluchttheater

Vondelpark Openluchttheater. Bron: Ongevera

Het Vondelpark Openluchttheater biedt elke zomer drie maanden lang een afwisselend programma van theater, dans, cabaret, jazz, kindertheater, stand-up comedy en muziek van klassieke- tot wereldmuziek. Tijdens die drie maanden is er drie dagen per week, van vrijdag tot en met zondag, een uitgebreid, gevarieerd programma. Alle voorstellingen in het Vondelpark Openluchttheater zijn helemaal gratis bij te wonen! Ga voor meer informatie en het volledige programma naar de website van het Vondelpark Openluchttheater.

Dagelijkse tips over gratis kunst en cultuur Amsterdam
Om dagelijks tips te ontvangen over gratis evenementen in Amsterdam, is het Twitteraccount @freeamsterdam een aanrader. Naast gratis activiteiten, tweeten zij ook over dingen die te doen zijn in Amsterdam voor onder de tien euro.

TEKST: Sanne Vriens

Vincent Moleveld
vincent@onlinegalerij.nl

Vincent heeft online galerij in 2010 opgezet. Zijn doel is om kunst, fotografie en design toegankelijker te maken voor het grote publiek. Online Galerij moet DE online kunstbeurs van Nederland en Belgie worden. Een plek waar liefde voor kunst en cultuur begint!